HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catFets i no només paraules

Fets i no només paraules

Arriba el 8 de març i com cada any tornem a reivindicar una societat més generosa i menys injusta. Aquest any no omplirem els carrers però no oblidarem que cal celebrar el Dia de la Dona en memòria de les 140 dones que van morir cremades vives en una fàbrica de Nova York per haver demanat millores en el seu treball.

Això va succeir el 1911 però encara avui dia trobem notícies esfereïdores com poden ser el segrest de més de 200 adolescents en mans de Boko Haram, notícies sobre mutilació genital femenina o matrimonis forçats. I no ens podem permetre pensar que això “aquí no passa”, perquè passen d’altres coses que també reflecteixen els mals de la nostra societat com poden ser el cas de la manada, la violència de gènere amb 45 dones assassinades a Espanya el 2020 o els casos d’assetjament sexual representats pel moviment “Me too”.

Així que hem de ser conscients que passa aquí i ara i no només el 8 de març, sinó tots els dies de l’any. La solució no és una fórmula matemàtica de fàcil aplicació, però el que sí està clar és que ha de comptar amb la participació de tota la societat. L’objectiu del feminisme és la igualtat de drets d’homes i dones, no la supremacia de la dona com molts creuen erròniament. Per tant, aquesta fórmula haurà de comptar amb unes grans dosis de pedagogia per a deixar enrere creences descatalogades que només porten a un feminisme “low cost”, com molts partits defensen només per no quedar en evidència.

Amb una educació no sexista ajudarem a canviar la perspectiva dels rols de gènere que tenim i que, en definitiva, porta a perpetrar accions quotidianes que sense adonar-nos-en fan que contribuïm a continuar amb aquest rol sexista que ja hauríem de tenir superat. Per tant, entenem que els poders públics hem de contribuir amb l’aplicació del principi de transversalitat, que no és més que tenir en compte la perspectiva de gènere en l’aplicació de totes les polítiques públiques.

És per això que vam decidir presentar una moció al ple de l’Ajuntament on demanàvem la instal·lació de bescanviadors als lavabos dels edificis municipals, tant als masculins com als femenins, una moció ja presentada el 2018 pel PSC que es va aprovar per unanimitat, però que mai s’ha implementat. Això demostra que no només podem incidir mitjançant la teoria amb la redacció de polítiques públiques d’igualtat sinó que també ho podem posar a la pràctica actuant contra qualsevol senyal quotidià de desigualtat, com és en aquest cas en particular el fet que els bescanviadors de nadons sempre s’instal·lin als lavabos de dones, fet que dona a entendre que és la cura del nadó responsabilitat en exclusiva de la mare i que s’accepta socialment.

Doncs no, hem de lluitar contra qualsevol senyal quotidià de desigualtat per arribar a la plena igualtat i aconseguir una societat més justa, i per a això hem de passar de la teoria a la pràctica. Els ideals que defensem el 8M els hem de defensar tot l’any i per a això hem de complir amb el que diem, fet que se’ns ha d’exigir encara més als que defensem l’interès general i hem obtingut la confiança de la ciutadania per fer-ho.

A Movem Tortosa tenim clar que la confiança implica complir amb els compromisos adoptats, mantenir els ideals i intentar traduir-los en accions que porten a fer una ciutat i, en definitiva, un món millor per a tots. Per això hem tornat a portar al ple aquesta moció dels bescanviadors per a nadons. Representa actuar contra la desigualtat en actes quotidians i, a més, complir amb la paraula donada.

Aquesta moció la vam aprovar tots els partits per unanimitat fa ja 3 anys i mai s’ha portat a terme, com ha passat ja amb altres mocions que també hem reclamat. Ens sembla important fer-ho saber. Que no s’executen los mocions aprovades al ple demostra la nul·la voluntat i respecte democràtic de l’actual govern en minoria sociovergent.

Per això continuarem treballant per superar els mals de la nostra societat i no acceptar el que tenim interioritzat com a “normal”. Actuar contra el “sempre ha sigut així” i avançar. No acceptar el masclisme també és no acceptar l’status quo i mirar endavant i això a Movem Tortosa sempre ho hem volgut demostrar amb fets i no amb paraules.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Alcalde de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 25 = 28

Últimes notícies