HomeMedi AmbientFiltracions d'aigua salobre i corrosiva, la causa per la qual va rebentar...

Filtracions d’aigua salobre i corrosiva, la causa per la qual va rebentar la canonada del CAT a l’Ampolla

La filtració de clorurs d’un sistema de reg de la finca on travessava la canonada del CAT a l’Ampolla, abastit d’un pou amb aigua salobre i corrosiva, van ser les causants del sinistre del passat mes de gener. Així ho ha explicat el gerent del Consorci d’Aigües de Tarragona, Xavier Pujol, que ha indicat que “l’informe és molt concloent” en què l’avaria va ser produïda “per una corrosió per clorurs”. Esta ha estat la conclusió a la qual han arribat el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut Eduardo Torroja, després que el CAT els demanés que estudiessen les causes del sinistre. En el document es descarten que el col·lapse es produís per problemes de disseny, de fabricació, d’instal·lació i d’explotació.

El passat 3 de gener va rebentar la canonada al terme municipal de l’Ampolla i va deixar la xarxa tallada unes 40 hores. Segons Pujol, el tram en què va explotar estava en mal estat perquè “el reg de la finca on travessava esta canonada es feia amb una aigua salobre”, i ha afegit que “en aquella finca hi ha un pou -molt proper a la línia de mar- que capta aigua per sota del nivell freàtic i que sofrix intrusió salina. No és aigua de mar 100% ni aigua dolça, sinó una barreja de totes dos, que té un alt contingut de clorur”. El gerent detalla que el clor “és un agent altament corrosiu i que contamina el ferro, fruit de la sal que conté esta intrusió marina. I esta és la causa fonamental i fortuïta del sinistre, que no haguéssem pensat mai que hagués pogut ser”. En este tram de la canonada van haver de restituir dos tubs, el que va explotar i un altre que es trobava en mal estat.

Des d’este dilluns, el CAT ha reprès la inspecció de la canonada principal de la xarxa del minitransvasament -suspesa per l’estat d’alarma- des de Campredó fins a Tarragona per detectar altres punts sensibles o fatigats. Esta inspecció, però, es farà en tres fases que permetrà conèixer amb precisió l’estat estructural de la infraestructura al llarg d’estos 75 km. Per a fer-ho utilitzen un torpede Pipe Diver, un aparell que s’ha introduït al tub, que monitoritza dades i que es contrastaran amb les calibracions de les canonades en bon estat. “Hi ha fins a sis tubs diferents d’aquí a Tarragona del mateix diàmetre i el que fem és calibrar els resultats i comparar-los per determinar si hi ha algun tram que puga estar afectat amb esta casuística”, determina Pujol. Estos 75 km es recorreran en tres fases: la primera, va des de l’Ampolla fins a Vandellòs i que ha començat avui, la segona, de Vandellòs fins a la central a Constantí, que s’iniciarà a finals de setmana; i l’última, des de la captació de Campredó fins a l’Ampolla, que es realitzarà la setmana vinent. Un cop fet el recorregut, s’elaboraran informes per veure si el Consorci d’Aigües necessita fer alguna actuació correctiva en algun tram.

Esta inspecció forma part de la revisió exhaustiva del tram principal de la xarxa de distribució que el CAT tenia previst dur a terme en els pròxims anys, però el trencament de la canonada l’ha precipitat, i que els suposa una inversió de 2,25 milions d’euros. La segona fase de diagnosi, prevista per a l’any 2021-2022, segons ha avançat Pujol consistix en la implantació “d’una fibra òptica dins del tub per monitoritzar de manera contínua quin és l’estat estructural de la canonada”. El cost total d’este projecte és de més de 5,5 milions d’euros, que s’assumirà a través de la subvenció del 50% atorgat per l’Agència Catalana de l’Aigua al CAT.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies