HomeSense categoriaLes Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona registren ja més...

Les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona registren ja més de 2.100 expedients de regulació temporal pel coronvaris

El nombre de treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a Catalunya arran de l’aturada econòmica derivada de les mesures de confinament per contenir l’expansió del coronavirus ha incrementat en 185.900 des de principis de setmana fins a darrera hora d’ahir i ja n’hi ha més de 210.332 . En total 16.957 empreses van presentar fins divendres un ERTO. De fet, en un sol dia gairebé es va doblar aquesta xifra. La gran majoria es concentren a la demarcació de Barcelona, d’on han sortit 12.293 expedients que afecten 178.237 persones.

Al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre s’han presentat 2.131 ERTO durant aquesta setmana, que han afectat 13.848 persones. La gran majoria també es van registrar divendres. Fins dijous eren una trentena les empreses ebrenques que havien presentat l’ERTO – que implica la suspensió dels contractes dels treballadors bé per problemes econòmics bé per una causa de força major, com és el cas en plena emergència sanitària- davant l’aturada de l’activitat per la crisi del coronavirus, però les dades globals actualitzades per al Camp i l’Ebre fan pensar que la xifra ha augmentat. Els 29 primjers ERTO afectaven 198 treballadors de les comarques ebrenques. La setmana entrant és previsible que es continuen presentant molts més expedients.

Els sindicats majoritaris encara no han volgut fer una valoració d’una tendència clara que encara no ha fixat la magnitud exacta de la situació, però tant el secretari general de CCOO a les Terres de l’Ebre, Marc March, com el d’UGT, Valentí Marin, constaten que estos dies han rebut una allau de trucades de treballadors i empresaris davant la incertesa que genera la situació. “Ens truquen sobretot preguntant per mesures de flexibilitat i de teletreball”, manifestava Marin. Consideren que els sectors més afectats pels ERTO al territori seran els de la restauració i el turisme, sectors ja parcialment marcats per la precarietat laboral. Alguna de les preocupacions dels treballadors d’empreses petites és, segons March, la intenció d’algun empresari d’obligar-los a fer vacances coincidint amb l’aturada pel coronavirus, cosa que no és legal.

Sí que suposa una sortida temporal plenament legal el recurs als ERTO, avalat tant per CCOO com per UGT. De fet, el govern espanyol ha agilitzat els tràmits pels expedients d’este tipus que es presentin com a conseqüència de la crisi del coronavirus i els considerarà causats per una situació de força major. Les autoritats laborals l’hauran de resoldre en un màxim de set dies. Els treballadors afectats que no compleixin amb el requisit mínim de cotització per cobrar l’atur la podran cobrar igualment i el període en què els treballadors rebin la prestació com a conseqüència de l’ERTO no descomptarà com a temps gastat. És una de les mesures del paquet de xoc econòmic aprovat pel govern espanyol dimarts passat.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies