La XXIX Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre de Jesús es posa en marxa amb la convocatòria del Concurs de Tast d’Olis que arriba enguany a la seva 40a edició. Malgrat que el certamen se celebrarà els dies 11 i 12 de maig les mostres es recullen i analitzen per experts tastadors en un moment àlgid pel que fa a les seves qualitats organolèptiques.
Tal com marquen les bases del concurs la data màxima prevista per presentar mostres serà el 9 de febrer de 2024, i està regulat que cada participant ha de dur dues botelles de 50 cl o 75 cl per cada oli presentat al concurs. Com és costum la mostra haurà d’anar acompanyada de la sol·licitud d’inscripció, la fitxa de dades del participant i la fitxa de característiques de l’oli. El dimarts 13 de febrer a la sala tast de la Cooperativa Soldebre tindrà lloc l’eliminatòria prèvia a la final, d’on sortiran els finalistes que seran avaluats per Panel de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya a Reus, i a la qual hi poden assistir els productors participants al concurs. El dijous 22 de febrer a la Casa de l’Oli de Soldebre es farà públic el veredicte final d’uns premis que es lliuraran oficialment al mes de maig en el transcurs de la fira. El concurs manté les quatre categories habituals. Una primera reservada als olis d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen Protegida de les Terres de l’Ebre, una segona dels olis d’oliva verge extra sense DOP, una tercera categoria per als olis verge extra ecològic, i finalment una quarta per als olis de productors particulars i de collita pròpia.
Gràcies a un dels premis que s’endú l’oli guanyador del concurs de tast s’ha pogut constatar la qualitat dels mateixos comparant-los als que es produeixen en altres països. Això és possible per la inscripció que obtenen a poder participar en concursos internacionals i on s’han pogut aconseguir habitualment destacades distincions. Un dels altres detalls que reben els guanyadors de Jesús són un lot de medalles adhesives per a l’embotellament del producte que l’acreditarà com el millor oli del 40è Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre.