HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catFins quan podrà aguantar el planeta?

Fins quan podrà aguantar el planeta?

Segons ha anunciat l’ONU es calcula que el proper dimarts 15 de novembre la població del planeta Terra arribarà als 8.000 milions d’habitants. Tot i que la població està creixent a un ritme més lent des del 1950 – per sota de l’1% el 2020 – 21- Es calcula que serem 8.500 milions d’habitants l’any 2030 i que la xifra augmentarà fins als 9.700 milions l’any 2050. Per als qui arribin a l’any 2080, ja els podem avançar que estaran vivint en un planeta que tindrà 10.400 milions d’ésser humans.

Aquest creixement es concentrarà sobretot en vuit països: la República Democràtica del Congo, Egipte, Etiòpia, Nigèria, Tanzània, Filipines, Pakistan i sobretot l’Índia, que està a punt de convertir-se en el país més poblat del planeta, superant d’aquí poc a la Xina. En general els països més pobres seran els que més creixeran i duplicaran la seva població entre el 2022 i el 2050. Una realitat preocupant donat que són els que tenen una manca de recursos econòmics endèmica i que amb el canvi climàtic augmentaran encara més la seva vulnerabilitat.

El Secretari General Adjunt de l’ONU Liu Zhenmin ha advertit que aquest ràpid creixement de la població dificulta l’erradicació de la pobresa i la lluita contra la fam i la malnutrició, a més de la cobertura dels seus sistemes sanitaris o educatius.

Hem de tenir en compte l’any primer de la nostra era, s’estima que la població mundial no arribava als 200 milions d’habitants. L’any 1.000, de ben poc, es passava dels 275 i va ser cap a l’any 1650 quan es va arribar als 500 milions d’habitants.  La població mundial va arribar als 1.000 milions d’habitants fa relativament poc, concretament l’any 1804. Des de llavors el creixement ha estat exponencial.

Per altra banda, el passat 28 de juliol va marcar el dia de la “sobre capacitat” de la Terra, és a dir, el punt en que ja s’han consumit tots els recursos naturals que el planeta és capaç de regenerar en un any. A l’estat espanyol aquesta data va arribar inclús, abans, el 12 de maig. A finals d’aquest any, excedirem en un 75% la capacitat dels ecosistemes. En altres paraules: cada any consumim els recursos de gairebé dos planetes Terra. Les persones dels països més rics consumeixen fins a deu vegades més recursos naturals que aquelles que viuen en països més pobres. De mitjana, un nord americà consumeix al voltant de 90 quilos de recursos al dia. A Europa, el consum és de 45 quilos diaris mentre que a Àfrica no arriben als 10 quilos/dia.

I encara que no ho sembli és obvi recordar que malgrat el consum desbocat de recursos, aquests són limitats i finits. Aquest augment de la població farà que la demanda d’aliments, d’aigua i d’energia vagi creixent encara més. El 40% de la superfície del planeta ja s’està utilitzant per a conreus i per a la cria de bestiar.  El clima està canviant; les reserves d’aigua dolça, els recursos pesquers o els boscos estan en perill. La terra fèrtil s’està desgastant i cada vegada són més les espècies que s’extingeixen o estan en perill d’extinció .

Unes dades que conviden a la reflexió i que ens obren un munt d’interrogants. S’està fent alguna cosa per revertir aquesta situació? Sembla com si la cosa no anés amb nosaltres. Fins quan estarem mirant cap a un altre costat? I la pregunta més important de totes: fins quan podrà aguantar el planeta?

Josep Pitarch
Josep Pitarch
Historiador i periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 10 = 11

Últimes notícies