HomePolíticaFlix demana un canvi de llei per a poder fer comunitats energètiques...

Flix demana un canvi de llei per a poder fer comunitats energètiques més grans

L’Ajuntament de Flix tirarà endavant una comunitat energètica d’autoconsum mitjançant la instal·lació de plaques solars al sostre del pavelló d’esports municipals. La central elèctrica, però, estarà situada en un extrem del municipi, cosa que dificulta que molts dels veïns puguen formar part de la comunitat, ja que la normativa establix que hi ha d’haver una distància màxima de 500 metres entre la central i els autoconsumidors. Des del consistori reclamen que el radi hauria de ser superior, per mirar de facilitar que un major nombre de veïns puguen formar part de la comunitat, almenys en entorns rurals i sense grans densitats de població.

Tot apunta a que Flix serà un dels primers municipis ebrencs de tirar endavant una comunitat energètica d’autoconsum, un cop supere la tramitació pertinent i en trobe el finançament, que pot provenir dels veïns o també d’altres administracions superiors. Tot i això, la central fotovoltaica que planteja el consistori topa amb l’inconvenient principal que es trobaria en un dels extrems de la població, sobre el pavelló d’esports municipal i ja a la partida dels Xofàs, més enllà de la circumval·lació. Segons el Reial decret 244/2019, els autoconsumidors no poden estar a una distància de més de mig quilòmetre de la central fotovoltaica que s’hi instal·le.

Per tal de facilitar que un nombre més gran de veïns puguen sumar-se a les comunitats energètiques d’àmbit rural, l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha fet una crida perquè l’Estat “augmente el radi d’inclusió i siga més fàcil arribar al nombre de veïns necessaris per a fer rendible i sostenible la instal·lació”. “Demanem que se’ns n’amplie el marge, tant del radi d’implantació com de la potència instal·lada. Hem de donar facilitats perquè les centrals es puguen instal·lar en llocs òptims, que no sempre són al centre del nucli urbà, i que el màxim nombre de veïns s’hi puguen afegir”, ha recalcat Barbero.

La comunitat energètica d’autoconsum se suma a un altre projecte fotovoltaic que la comunitat de regants de les Garrigues Sud tirarà endavant al municipi per alimentar el seu sistema de bombament. Tindrà una potència d’un MW, amb una petita instal·lació fotovoltaica.

 

Nou decret

El portaveu d’ERC a la comissió d’Acció Climàtica del Parlament, Eugeni Villalbí, acompanyat de la diputada Maria Jesús Viña i de la diputada republicana al Congrés, Norma Pujol, es va reunir el passat divendres, dia 19, amb diversos alcaldes de la Ribera d’Ebre per a fer una valoració del Decret d’energies renovables. Villalbí va assegurar que “properament es posarà en marxa un pla d’ordenació territorial”, perquè “a les Terres de l’Ebre es diu sovint, i de forma lícita, que ja en tenen prou”. “No hem de sobrecarregar les comarques que ja han assumit un canvi en el seu paisatge i que han de ser compensats”, ha reconegut.

En este sentit, l’alcalde de Flix ha assegurat estar “il·lusionat” amb el nou decret “per a treballar en un nou model energètic” que dixe part dels beneficis al territori on s’instal·la “i que no es caiga en els errors del passat”. Francesc Barbero ha demanat, però, “corresponsabilitat a la resta del país”, i ha defensat que la transició ecològica “ha d’obrir la porta a vies de reindustrialització i economia verda” a les zones rurals.

“Volem jugar la transició energètica, però també demanem, a canvi, que els paràmetres de reindustrialització es facen efectius i que els territoris que portem 30 anys sent els grans generadors d’energia del país tinguem assegurada esta reindustrialització quan canviem de tecnologies i de model energètic”, ha conclòs Barbero en referència a la desindustrialització de Flix i el probable tancament de les centrals nuclears de cara al 2030.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 32 = 35

Últimes notícies