HomeMedi AmbientFlix posa el punt final a la descontaminació del pantà amb la...

Flix posa el punt final a la descontaminació del pantà amb la retirada del doble tancat

Flix ha fet net. Este mes ha finalitzat la retirada del doble tancat de palplanxa que fa més de deu anys que aïllava la zona més contaminada del pantà, fruit de l’activitat industrial química durant més d’un segle. Ara, el municipi vol fer punt i a part després d’onze anys de treballs de descontaminació i l’Ajuntament té previst dinamitzar l’embassament, on vol posar en marxa un camp de regates de banc mòbil.

L’empresa pública Tragsa ha finalitzat este mes la retirada de les més de 2.000 palplanxes que formaven el doble tancat de l’embassament. “És motiu d’alegria i hem de fer un punt i a part en la història del municipi, ara aprofitant per a fer una diversificació econòmica i aprofitant les potencialitats que tenim com a municipi i comarca”, ha destacat l’alcalde de Flix, Francesc Barbero.

Imatge de la fàbrica de Flix abans de l’inici dels treballs de descontaminació. Foto: Cedida

La descontaminació de l’embassament es va iniciar el 2013, enmig d’una forta polèmica. Les obres, pressupostades en uns 150 milions d’euros, comptaven amb finançament europeu superior als 110 milions i consistien en el drenatge dels residus que s’acumulaven al fons del riu -en la seua majoria organoclorats, metalls pesants i també compostos radioactius- i el seu tractament a la planta química instal·lada a la llera del riu.
El 2016, l’empresa pública Acuamed i FCC -l’adjudicatària de les obres- van donar per finalitzades les obres, però mesos després -ja iniciat el desmantellament de les plantes de descontaminació- es va conèixer que encara restaven prop de 120.000 tones de residus contaminats al fons del riu. Les empreses, esquitxades per la trama de corrupció, coneguda com Operació Frontino van deixar l’obra inacabada. Després de dos anys sense activitat, l’empresa pública Tragsa va reprendre les obres i va finalitzar, a partir de 2018, l’extracció dels contaminants i el seu tractament. Durant l’últim any també s’ha treballat en la descontaminació de l’aigua que va quedar a l’interior del tancat -i que ha estat en contacte amb els contaminants en els últims deu anys- i s’ha procedit al desmantellament de tota la infraestructura.

Amb la retirada del tancat, ha canviat la fesomia de l’embassament de Flix. “Hem de pensar que, després de més d’una dècada, hi ha una generació de jóvens flixancos que pràcticament no han vist el riu d’una altra manera que no sigue amb el tancat. Ara cal aprofitar i fer una mirada decidida cap al futur”, ha destacat Barbero. Des de l’Ajuntament ja s’han iniciat les converses amb l’Institut pel desenvolupament de les comarques de l’Ebre (Idece), la Federació Catalana de Rem i el Club Nàutic de Flix per construir un moll que done accés al pantà -conegut com “lo riu de dalt”- i que puga acollir regates de banc mòbil.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

41 + = 48

Últimes notícies