HomeEconomiaFlix vol posar en marxa una planta de biometà cofinançada per una...

Flix vol posar en marxa una planta de biometà cofinançada per una subvenció estatal

L’Ajuntament de Flix ha demanat una subvenció a l’Estat per a poder posar en marxa una estació de biometà similar a la que s’ha construït a la Galera. Segons ha avançat Ebredigital.cat, la línia d’ajuts que tira endavant l’Estat podria finançar prop del 40 % de la inversió i facilitar així l’arribada d’un promotor per a tirar endavant la nova planta.

L’Ajuntament s’ha acollit a un dels ajuts PERTE, per a Projectes Estratègics per a la Recuperació i la Transició Econòmica. Segons ha assegurat l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, en declaracions a este setmanari, el projecte “encara està en una fase molt incipient”, però destaca que la voluntat és que la planta de biometà, que implicaria una inversió de prop de 7 milions d’euros, siga cofinançada en més de 3 milions d’euros per estos fons estatals. “Si aconseguim l’ajut, creiem que serà fàcil que l’Ajuntament es puga associar amb algun promotor i que tirem endavant esta nova planta”, ha destacat Barbero.

La ubicació de la planta encara no ha transcendit, ja que la subvenció encara està pendent de resolució, però es podria situar també al polígon químic d’Ercros, on recentment s’ha fet oficial que Gas Ibérica instal·larà una planta de logística i emmagatzematge de gasos per a la depuració d’aigües.

En declaracions a Ebredigital.cat, el regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Flix, Xavier Sabaté, ha destacat que “ja hi ha quatre o cinc empreses que estarien interessades a invertir en la nova planta” si s’acaba concretant l’ajut del Ministeri. A banda, Sabaté ha destacat que “a França es van obrir, l’any passat, 105 plantes d’estes característiques, però a Espanya este tipus d’energia encara és a les beceroles”. Per això, la inversió a Flix, com a la Galera, es tractaria d’un projecte estratègic de cara als propers anys.

La planta de biometà suposa la creació de gas metà a partir de substrats, principalment procedents de la descomposició de residus orgànics i està considerada com una font d’energia renovable. “És un exemple d’economia circular”, ha destacat Sabaté a Ebredigital.cat, “ja que la matèria primera podrien ser els residus orgànics de les llars de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat”, i posteriorment també s’utilitzarien residus provinents d’activitats agrícoles i d’escorxadors.

Encara no ha transcendit el nombre de treballadors que podria generar la nova planta de biometà, però és una de les línies en què treballa el consistori per a la reindustrialització després del tancament de la planta de fosfat bicàlcic d’Ercros el mes de desembre passat.

És un projecte que seria bo per a Flix i que, tot i que es troba en una fase encara inicial, ens faria molta il·lusió que es pogués materialitzar”, ha destacat l’alcalde, Francesc Barbero.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

42 + = 50

Últimes notícies