HomeSocietatEl Consell Comarcal presenta el projecte ‘Terra Alta, un tast de patrimoni’

El Consell Comarcal presenta el projecte ‘Terra Alta, un tast de patrimoni’

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha presentat Terra Alta, Un Tast de Patrimoni, un projecte que vol donar a conèixer els municipis terraltins mitjançant sis recorreguts gamificats que transcorren per Caseres, Corbera d’Ebre, la Fatarella, el Pinell de Brai, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs. A través d’un dispositiu mòbil, la iniciativa posa a l’abast dels visitants una proposta de descoberta del patrimoni i d’alguns elements de la història d’aquests municipis.

La presentació del projecte va anar a càrrec de Ramon Jornet, vicepresident del Consell Comarcal de la Terra Alta; Isidre Sampé, alcalde de Vilalba dels Arcs; Begoña Garcia, gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), i de la diputada Teresa Mariné.

Ramon Jornet, vicepresident del Consell Comarcal, va destacar que aquesta actuació vol posar en relleu el patrimoni local, lligat a la promoció de la producció agroalimentària de la comarca, en base a la pàgina web Fet a la Terra Alta. “Suposa també una aposta per les noves tecnologies en el desenvolupament del turisme comarcal amb la implementació de sis recorreguts per aquests municipis”. Jornet també va manifestar la voluntat del Consell Comarcal de seguir treballant en la implementació d’aquest tipus de proposta tecnològica a la resta de municipis de la Terra Alta.

Al seu torn, Begoña Garcia, gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, va explicar com funciona Terra Alta, Un Tast de Patrimoni. La proposta convida el visitant a resoldre un conjunt de 54 enigmes que es troben distribuïts per cada municipi. Només cal escanejar un codi QR i seguir-ne les indicacions. Finalment, la resolució de tots els enigmes té com a recompensa un obsequi, que es pot recollir a la mateixa població on es participa en el joc. La proposta s’adreça a públics de totes les edats, especialment a les famílies, i s’ofereix en català, castellà, anglès i francès.

Terra Alta, Un Tast de Patrimoni és un projecte estratègic del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, consorci Leader, de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2022-2023. Està finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el fons Europeu FEADER, i cofinançat per la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal de la Terra Alta. El projecte s’ha desenvolupat de forma conjunta entre l’ens comarcal i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques.

Sis reptes diferents

Les històries que endinsen el turista en les particularitats de cada municipi són les següents:

A Caseres, la història explica que a principis del segle XIV un reducte de quatre càtars, fugint de la inquisició, es va endinsar al territori de la Terra Alta. El camí els va portar fins a aquest petit poble, on la seva fugida es va aturar. Què van trobar aquests quatre càtars a Caseres per decidir quedar-s’hi? És, a dia d’avui, encara un misteri per resoldre.

A Corbera d’Ebre, uns insòlits personatges han sostret una valuosa joia de gran valor econòmic i sentimental. Sereu capaços de trobar aquests curiosos lladres?

L’any 1374, les guerres, les sequeres i les epidèmies han empobrit la corona aragonesa, però el rei Pere el Cerimoniós té un pla: el capellà reial guarda a la Fatarella un tresor que podria sanejar les arques del monarca. Sou uns valents cavallers i el vostre rei us ha ordenat acudir-hi per aconseguir el tresor. A canvi, haureu de lliurar al capellà un misteriós paquet que el mateix rei us ha confiat. Sembla una missió senzilla, però aneu amb peus de plom, perquè el rei té molts enemics i, segurament, conspiraran per provocar el vostre fracàs!

El Pinell de Brai ha subsistit, des dels ibers fins a l’època actual, sobrevivint a templers i conflictes bèl·lics. Al límit oriental de la Terra Alta, els seus motors econòmics són diferents dels de la resta de la comarca. El cultiu de l’olivera i la vinya, l’explotació de mines d’argila o l’artesania li han permès perdurar conservant la identitat. Però, quin és el motor ocult que hi ha al darrere aquestes activitats que l’empeny a prosperar?

Prat de Comte, un dels municipis més petits de la Terra Alta, amaga un dels seus productes autòctons més desitjats: l’aiguardent local. Tant és així que no és estrany trobar un alambí a casa de cada veí. A la festa dedicada a l’aiguardent, tu no ets un visitant qualsevol ja que, més enllà d’adquirir-ne un record, vols descobrir el seu esperit amagat. Per això hauràs de resoldre una sèrie d’enigmes que et faran mirar més enllà del que hi ha davant dels teus ulls…

Any 1308. Durant 100 anys, Vilalba dels Arcs va estar sota la protecció dels cavallers templers, que van governar la regió des de la comanda d’Ascó. Però avui corren mals temps, l’ordre ha estat acusada d’heretgia pel rei francès Felip IV, i el Papa Clement V n’ha ordenat la dissolució. A Catalunya, obeint el Papa, el rei Jaume II ha manat capturar els cavallers templers i ha assetjat la seva fortalesa principal a la vora de l’Ebre, el castell de Miravet, que no trigarà a caure. A Vilalba dels Arcs, les coses no estan gaire millor: el mestre de l’ordre, Alberic de Cabrenys, ha estat acusat de blasfèmia, i ara s’amaga en algun lloc del poble esperant una oportunitat… Sou cavallers templers i se us ha encomanat trobar Alberic i ajudar-lo a fugir.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies