HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catFons Next Generation, la gran oportunitat per a l’habitatge

Fons Next Generation, la gran oportunitat per a l’habitatge

La setmana passada vam saber que Espanya ha estat el primer estat de la Unió Europea a sol·licitar els tercer desembors dels Fons Europeus Next Generation, per valor de 6.000 milions d’Euros, corresponents al Pla de recuperació i resiliència, vinculats al compliment de 29 fites i objectius en el primer semestre de 2022, fet que sense dubte representa una gran oportunitat per al país, que inclou, entre d’altres, importants ajuts lligats a la rehabilitació d’edificis i habitatges.

Des del socialisme sempre hem defensat les polítiques actives d’habitatge que permetin garantir el dret a l’accés universal a un habitatge digne, i des del Govern d’Espanya així ho estem fent, convençuts de que hem de treballar per garantir el dret a totes les persones, especialment als joves i les famílies més vulnerables.

Els Fons Next Generation de l’Estat espanyol són una oportunitat única per desenvolupar polítiques actives d’habitatge a través dels sis programes objecte d’ajuts: el programa 1 d’ajuts a les rehabilitacions d’edificis residencials a escala de barri, per als quals Tortosa té assignats ja 1.760.000 €, i el programa 2 de suport a les oficines de rehabilitació, que contribueixin a facilitar la implementació i la gestió integral dels projectes de rehabilitació.

El programa 3 preveu ajuts per a obres o actuacions als edificis on s’obtingui una millora de l’eficiència energètica, amb especial atenció a l’envolupant de l’edifici, però que inclou altres actuacions de millora sempre que no superin el 40 % del pressupost total. El programa 4 inclou actuacions i obres de millora de l’eficiència energètica als habitatges, ja siguin unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.

Pel que fa al programa 5 d’impuls a la implantació i la generalització del Llibre d’edifici existent per a la rehabilitació, preveu subvencions per cobrir part de les despeses d’honoraris professionals per la seva emissió, així com el desenvolupament de projectes tècnics de rehabilitació integral d’edificis.

Finalment, el programa 6 es correspon al foment i l’increment del parc públic d’habitatges energèticament eficients destinats al lloguer social o de preu assequible, mitjançant la promoció d’habitatges de nova construcció o rehabilitació d’edificis no destinats actualment a habitatge.

Per aprofitar els ajuts s’han establert fórmules de col·laboració entre les administracions estatal, autonòmiques i locals i els Col·legis Professionals d’Arquitectes, Arquitectes Tècnics, Aparelladors, Enginyers d’Edificació i Administració de Finques, per aconseguir el màxim abast dels fons. Tot i això, és imprescindible la implicació de la iniciativa privada i dels propietaris dels pisos i edificis.

Per tant, no podem perdre aquesta important oportunitat, que ha de servir per regenerar, millorar i rehabilitar l’actual parc d’habitatge, i contribuir a la millora de l’eficiència energètica per fer unes ciutats més verdes, agradables i sostenibles, i que millorin les condicions de vida dels seus ciutadans i ciutadanes.

En aquest sentit, voldria fer una crida a tècnics, agents, propietaris i promotors per tal que s’informin dels diferents ajuts disponibles que permetin disposar d’un parc d’habitatge de qualitat que serveixi per garantir als ciutadans i ciutadanes el seu dret a un habitatge digne i assequible. És imprescindible la col·laboració publicoprivada, ja que el finançament públic per a les actuacions pot ser d’entre el 40 % i el 80 % per als programes 1 i 3, fins al 40 % per al programa 4, i fins al 100 % per al programa 5 i per a famílies vulnerables en la resta de programes.

Des del Govern de progrés de Pedro Sánchez s’estan aplicant importants polítiques actives d’habitatge. Fa uns dies anunciava mesures com la prohibició de la suspensió del subministrament d’energia elèctrica, gas i aigua; el límit del 2 % per a l’actualització anual del lloguer de l’habitatge habitual; l’ampliació de la suspensió dels desnonaments d’habitatge habitual per a persones i famílies vulnerables o ajudes per al pagament de la llum als malalts que han de rebre diàlisi a casa. A més, ha posat en marxa el Pla estatal d’accés a l’habitatge 2022-2025 per fomentar i donar suport al lloguer i facilitar a les persones amb menys ingressos que accedeixin a un habitatge, i està treballant en la primera Llei de l’habitatge per fer de l’habitatge, juntament amb la sanitat, l’educació, les pensions i la dependència, el cinquè pilar de l’Estat del Benestar.

Les polítiques actives d’habitatge sempre han estat una de les nostres prioritats. Ara, el Govern d’Espanya, l’esquerra que governa, les està aplicant i ens està oferint una oportunitat única amb els Fons Next Generation que no hem ni podem deixar marxar.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
Arquitecte 1r secretari dels PSC de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

13 + = 19

Últimes notícies