Les empreses agrupades a l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (ASFUNCAT) han emés un comunicat en què informen que, per tal de protegir als seus usuaris, treballadors i a la ciutadania en general, han pres la decisió de no celebrar vetlles ni cerimònies a les seves instal·lacions de tanatori. De fet, el decret de l’estat d’alarma no inclou entre les excepcions que permeten la mobilitat l’assistència a un tanatori i queden prohibides les reunions i aglomeracions que poden implicar les vetlles o funerals. “Algunes empreses, en casos excepcionals, permetran a la família més propera restar en una sala uns breus minuts amb el difunt per poder acomiadar-se, llevat de les defuncions que tinguin com a causa la Covid-19, tal com indiquen les normatives sanitàries actuals”, diu la nota de l’ASFUNCAT.
I en cas de dubte, quan el difunt ha mort a casa seua sense esclarir-se’n al cent per cent la causa? “Escoltem el metge i els familiars i intentem fer equilibris entre la seguretat i els sentiments familiars, tot i que tothom està sent molt comprensiu estos dies“, expliquen fonts del sector funerari. Per tant, s’acaba imposant també, parcialment o totalment, el protocol excepcional per als morts per la pandèmia, i el comiat del difunt bé no existix bé es reduïx a una expressió tan mínima que no permet canalitzar el dol com seria aconsellable des del punt de vista psicològic. A més a més, el govern espanyol acaba d’introduir un canvi en la legislació que permet fer els enterraments o la incineració abans de 24 hores en cas de coronavirus. I en els casos en què les causes de mort són clarament unes altres, “com que no es pot fer la vetlla ni es poden rebre visites, els mateixos familiars et diuen que com més aviat millor”, explica Fernando Muiño, director general de Remsa Memorial SA, una de les funeràries de referència a les Terres de l’Ebre.
De moment esta funerària en concret, amb activitat també al nord del País Valencià, només ha fet dos enterraments amb positiu per coronavirus, un a Tortosa -l’única defunció que ha deparat fins ara el virus a les comarques ebrenques- i un a Vinaròs, però la magnitud de la crisi sanitària ha aniquilat dràsticament el protocol i els costums socials vinculats a la mort. La gent no pot plorar els seus morts com s’ha fet tota la vida. “El resultat són comiats molt freds que poden tenir repercussions anímiques en uns mesos i ens estem plantejant des de sessions de dol per Skype fins a cerimònies sense difunt, religioses o civils, quan haja passat tot això“, per recordar les persones que estan morint estos dies, planteja Maiño. La situació a les Terres de l’Ebre, dintre de la mateixa crisi, no és ni de bon tros tan dramàtica com la d’àrees metropolitanes com la de Barcelona -la mateixa funerària ebrenca ha hagut d’enviar puntualment vehicles fúnebres de reforç- o sobretot la de Madrid, amb dies d’espera perquè els cadàvers, ara guardats al Palau de Gel com a dipòsit excepcional, puguen ser incinerats. Familiars que ni es poden acomiadar en vida dels infectats més greus ni gairebé poden veure’ls un cop morts. Un drama impensable fa només unes setmanes.
Els cementiris, també els ebrencs, estan tancats i només s’obren per a incineracions o sepultures, sovint amb la presència única, com corrobora Maiño, de la família més propera. “També han incrementat molt durant estos dies les incineracions”, constata. Remsa també ha pres mesures per extremar les mesures de desinfecció dels equipaments i el material i per preservar el seu personal i garantir el servei mentrestant dure la crisi, establint torns per a limitar el risc de contagi.
“Agraïm la comprensió i col·laboració de totes les famílies afectades. Només amb la responsabilitat i solidaritat de tots superarem aquesta situació tan excepcional.”, tanca el comunicat de l’Associació catalana de funeràries.