HomeGastronomiaGastroMar l’Ampolla obre la seva IV edició reivindicant el consum de peix...

GastroMar l’Ampolla obre la seva IV edició reivindicant el consum de peix de proximitat i la cuina marinera tradicional i sostenible

Ahir es va donar el tret de sortida de la IV edició de GastroMar l’Ampolla. Fins demà dimarts, aquestes jornades professionals gastronòmiques i científiques, organitzades per l’Ajuntament de l’Ampolla, amb la Fundació Alícia i Repicat Sc, volen posar en valor en la importància de recuperar l’essència de la cuina tradicional, especialment pel que fa al consum de peix de temporada i de proximitat. Un discurs que, a més, coincidint avui amb la celebració del Dia Mundial de l’Obesitat, té encara més rellevància. I és què, tant cuiners com científics, han subratllat la importància de recuperar els valors de la Dieta Mediterrània, com a millor mesura, la més eficaç i sostenible, tant per al medi ambient com per a la nostra salut.

De fet, GastroMar l’Ampolla en aquesta edició no només reivindica la cuina marinera i la identitat culinària, també vol posar el focus en temes com el problema del relleu generacional en el sector pesquer, el baix consum de peix de llotja, o la importància de la biodiversitat marina com a recurs gastronòmic sostenible.

D’aquesta manera, GastroMar l’Ampolla, que se celebra a l’hotel Flamingo, confirma en aquesta quarta edició la seva aposta pels productes de la mar, la sostenibilitat, la pesca i els productes de les Terres de l’Ebre, des d’un punt de vista científic i culinari. Però, a més, enguany, posant el focus en la cuina tradicional, aquella basada en receptes ancestrals que s’han mantingut al llarg dels anys gràcies als cuiners i cuineres del nostre país. Un equilibri entre el passat i el present de la cuina marinera, i una revisió a l’empremta de la cuina tradicional i clàssica del peix tant en l’àmbit restaurador com popular.

Grans figures de la cuina tradicional

Foto: Isabel Acevedo (Gastromar)

GastroMar l’Ampolla es va obrir ahir amb una sessió de la cuina de l’ostra de l’Ampolla. Sota el títol de “Lo clàssic com a valor, la identitat com a referent”, el xef i responsable de cuina de la Fundació Alícia, Marc Puig-Pey, va elaborar alguns plats amb aquest producte de la costa, demostrant que és un ingredient polivalent, saludable i nutritiu. Una sessió que va anar seguida de la intervenció de la televisiva cuinera Gessamí Caramés (Meleta de Romer, L’Ametlla de Mar), que va cuinar un ranxo mariner amb oli de la DOP Terra Alta, demostrant que les bases de la cuina marinera estan més de moda que mai, a més de ser una cuina que respecta la temporalitat i que és sostenible i saludable.

La jornada d’avui s’ha inaugurat amb una de les figures més esperades, la del xef Vicent Guimerà (L’Antic Molí* i estrella verda, Ulldecona), que ha ofert unes píndoles del seu últim projecte, “Mans, noves vies cap a la sostenibilitat”. Es tracta d’un “viatge gastronòmic”, que ofereix al seu restaurant. Un menú degustació que busca l’experiència total del comensal, el gaudir dels cinc sentits i la descoberta de petites meravelles del territori. Des de productes autòctons en les elaboracions gastronòmiques, fins a la vaixella concebuda com a petites obres d’art úniques, creades per artesans ebrencs.

Seguidament, la jornada ha estat ben amanida de grans coneixements i molta experiència, la dels xefs de la talla de Jean Louis Neichel, del desaparegut restaurant Neichel** de Barcelona, que ha cuinat el seu mític “Lenguado Mario”, i unes ostres amb cítrics; Joan Bosch fundador i cuiner de Can Bosch* (Cambrils), que ha repassat els 40 anys de cuina amb estrella; i la dels germans Jaume i Josep Font, fundadors i antics propietaris del restaurant Sa Punta, de Pals (Girona), que han ofert una classe magistral de cuina amb plats històrics del mar i muntanya de l’Empordà, com un Llobarro a la meunière, com es feia abans, acabat a sala. Tot un espectacle que, a més, s’ha gaudit el doble amb un pa bo, el que ha defensat i portat Eduard Verdaguer, de Panàtics, en la seva sessió “Per sucar-hi pa”.

La cuina tradicional i de territori ha continuat amb la sessió “Cuina deltaica i de proximitat a l’Ampolla”, a càrrec de Daniel Tomàs, la seva filla, Daniela, i el xef Xavier Diez, del restaurant Lo Típic (L’Ampolla). Seguidament, el xef Miquel García i el cap de sala Joan Martínez (Terrassa Terramar, Llafranc), han presentat una sessió titulada “Un mar i muntanya ‘de barraca’ i excepcional”. I la cuinera Aida Reverté (guanyadora de Joc de Cartes, de TV3), del Restaurant Les Palmeres a Les Cases d’Alcanar, ha demostrat que la cuina de sempre, aquella elaborada amb productes humils però, moltes vegades menyspreats, són d’autèntic luxe culinari.

Ciència, divulgació i debat al voltant dels productes de la mar

Foto: Isabel Acevedo (Gastromar)

I entre plat i plat, com ja és habitual en aquestes jornades, a més de xefs i cuina en directe, els altres grans protagonistes són les veus expertes de pescadors i pescadores, peixateres, científics, nutricionistes i responsables de polítiques relacionades amb el sector.

Així, una de les sessions més esperades ha estat la de l’Associació Catalana de Les Dones de la Mar, amb Iris Triola, pescadora de Blanes; Cristina Caparrós, armadora de Barcelona; i Núria Sánchez, divulgadora en gastronomia i tradició pesquera; juntament amb Leidy Johanna Aya, aqüicultora i armadora a La Ràpita. A més d’elaborar en directe uns bunyols de gat, una espècie poc emprada a la cuina, les representants d’aquesta entitat han reivindicat unes polítiques justes per al sector terciari que faci viable el relleu generacional. Però també, un comerç just per tal que el preu que les pescadores cobren per captura no sigui tan diferent (a la baixa), del preu que el consumidor ha de pagar a la botiga. A més, han recordat la importància de revisar les etiquetes dels peixos que arriben a les botigues, que garanteixen l’origen i frescura.

La importància de tornar a menjar peix

Foto: Isabel Acevedo (Gastromar)

Avui també s’han parlat de la importància de la biodiversitat marina com a recurs gastronòmic sostenible, tema que ha abordat Jordi Rodon, cap del Servei de Recursos Marins de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible. Un tema que més tard ha desenvolupat en Joan Ribas, doctor en antropologia i responsable de Patrimoni alimentari i sostenibilitat en la Fundació Alícia.

La sessió s’ha tancat amb Roser Martí, presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, qui ha aprofitat en el Dia Mundial de l’Obesitat per a recordar la importància de consumir peix per a lluitar contra aquesta nova plaga del segle XXI. I és què, tal i com ha recordat Martí, “el consum de peix està disminuint progressivament ens els últims anys, de fet només un 23% de la població menja peix 3 o 4 cops per setmana, quan el recomanable és 1 ració de peix blau més 3 o tres de peix blanc a la setmana”. “Un estudi impulsat per la Fundació Gasol -ha afegit Martí- posa de manifest la caiguda del consum de peix, en un 20%”. Les causes d’aquesta disminució cal buscar-les en els nous hàbits de consum i de vida, així com en 4 barreres: olor, gust, espines i textura. “Per falta de temps, el supermercat és el lloc d’elecció per a la compra, i normalment ni tenim molta varietat”.

De fet, Martí recorda que els peixos més consumits no són pas de proximitat, com ara el salmó o el bacallà. Martí, a més, destaca la falta de coneixements sobre les varietats, benefici, preparacions, talls i receptes, per això, reclama més educació a les escoles. “Cal començar des de ben petits, i seria molt interessant que a les Escoles es donessin assignatures de cultura gastronòmica i nutrició”.

I demà…

GastroMar l’Ampolla tancarà demà les portes d’aquesta edició amb els showcooking del Cuiner de l’Any 2023, Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà), amb la sessió “Quan el peix puja a la muntanya”; Aitor López (Citrus del Tancat, Alcanar), Premi Xef Balfegó 2023, per parlar -i cuinar- en una sessió titulada “Els arrels Mediterranis del Delta” (també cuinarà el dinar de cloenda amb tonyina Roja Balfegó); i Marc Gascons (Els Tinars*, Llagostera; Bell-Lloc, Santa Cristina d’Aro; i L’Informal, Barcelona), que portarà a l’escenari de GastroMar la “Tradició i modernitat a la cuina i al plat: l’estrella és el producte”.

A més, Adriana Gálvez, responsable de projectes d’innovació de la Fundació Alícia, parlarà sobre com afavorir el consum de peix de costa catalana en el marc de l’Estratègia Alimentària de Catalunya”. Serà abans de la presentació de les conclusions que oferiran conjuntament l’alcalde de l’Ajuntament de l’Ampolla, Francesc Arasa; el gerent del GALP Terres de l’Ebre, Mar de l’Ebre, Joan Alginet; el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmen Mòdol; el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACCA, Joan Gòdia; i el director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

28 + = 30

Últimes notícies