HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catI diuen que l’oli d’oliva va car!

I diuen que l’oli d’oliva va car!

Tots som coneixedors de l’augment del preu de l’oli d’oliva. La raó principal, el canvi climàtic, les fortes calors del passat mes de maig que van cremar la flor i la falta de pluja. Tot i que segurament la mà dels grans comercials del producte ha emfatitzat la realitat fent del comerç de l’oli una gran especulació. Penseu que l’oli que s’ha venut fins ara, era de la collita de l’any passat.

Parlo d’una producció a les nostres terres que és tradicional. Oliveres majoritàriament plantades als bancals escalonats gràcies als marges i murs de pedra seca. Cuidades per pagesos que principalment estan jubilats o que ja s’apropen a l’edat d’estar-ho. Molts d’ells sense relleu generacional. Aquests petits minifundis d’oliveres no estan tractats en cap mena d’aplicacions foliars. Olives que segurament estan escarrades de la mateixa olivera. Carregades a l’esquena del pagès i dels seus treballadors que cada vegada més son d’altres països pel fet que ningú vol fer la feina per pesada i mal pagada. Que hi ha una prèvia durant els mesos anteriors, esllemenar, tallar nous/bordissos, arreglar i bufar les fulles de les places.

Sense tindre cap relació, però són productes pareguts, i a tall d’exemple voldria exposar.

-Una botella de tres quarts de bon vi, sobre uns sis euros, és cara?

-Una botella de ginebra, sobre uns vint euros, és cara?

-Un lot de cerveses a sis euros, és car?

-Una botella de bon oli verge extra, no té preu.

No parlaré d’altres productes, serveis o entreteniments on el preu no correspon amb el valor d’aquest. La societat necessita retornar a valorar les necessitats bàsiques i deixar de banda la tulipomania que arrosseguem de fa molts anys.

Molt important, és donar valor al nostre producte de proximitat. No volem olis adulterats ni d’altres països que no apliquen les mesures de qualitat europees.

Moltes famílies hi tenen una part del mitjà de vida. Una part directa o indirectament recau en tota la societat. Recordeu la bona feina dels pagesos en època de Covid. Feu memòria dels focs que hem sofert els últims anys. Moltes de les hectàrees eren finques abandonades i guanyades pel bosc. També i sense deixar-ho de costat, tot el patrimoni etnològic que representar l’agricultura.

Un sector primari que fa anys que està castigat i que amb aquest augment de preu ha despertat la necessitat de tornar a cuidar les oliveres. El turisme de l’oli podria complimentar aquest camp.

Desitjo de debò que els preus no només es mantinguin i que també repuntin més per retornar al treballador del camp la il·lusió, interès i treball que hi posa cada dia en llevar-se.

L’oli d’oliva no és car per aquestes raons i segur que en podeu aportar moltes més vosaltres.

Sisco Besalduch Piñol
Sisco Besalduch Piñol
Professor de Formació Professional
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

37 + = 39

Últimes notícies