HomeSocietatIgualtat i Feminismes destinarà més de 12 MEUR a desplegar accions al...

Igualtat i Feminismes destinarà més de 12 MEUR a desplegar accions al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat aquest dijous les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona per presentar el nou Acord Marc 2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i el finançament als ens locals per al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes. L’Acord Marc és “una eina clau per al Departament”, en paraules de la consellera, que “generarà un salt qualitatiu per a les polítiques i serveis impulsats per ajuntaments i consells comarcals en matèria d’igualtat i feminismes”.

Aquest acord estableix el nou marc de relació entre el Departament i les administracions locals. “És un punt de partida fonamental per a nosaltres”, ha dit Verge, “i és per això que l’hem construït amb tot el consens i tota la solidesa possible”, ha afegit. “Som un Govern municipalista, i tenim clar que el nostre treball per fer efectius els drets humans passa necessàriament per la cooperació amb les administracions més pròximes a la població”, ha subratllat la consellera.

L’Acord Marc inclou quatre línies de treball en matèria de prestació de serveis i polítiques públiques: la resposta d’urgència per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI), i els serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida.

Gairebé 4 milions d’euros d’inversió a les Terres de l’Ebre

La jornada d’aquest dijous ha començat a Tortosa, on la consellera ha detallat els eixos de treball i les millores que representa el nou Acord Marc per a les Terres de l’Ebre. La inversió de 3.902.327 euros prevista en aquesta vegueria per a l’etapa 2022-2025 és més del doble que la xifra dels anys 2018-2021 (1.808.331 euros). “La creació del Departament d’Igualtat i Feminismes va suposar doblar el pressupost específic de les polítiques d’igualtat a tot Catalunya, i això ho hem volgut reflectir en el nou Acord Marc amb els ens locals”, ha explicat Verge.

A les Terres de l’Ebre, els recursos destinats a subvencionar els sistemes de resposta urgent per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills es multiplicaran per 2,5 i arribaran als 327.944 per al període 2022-2025. Es tracta de serveis que asseguren l’acompanyament i l’acolliment temporal de dones i criatures que es troben en situacions de crisi i d’urgència derivades de casos de violència masclista.

Pel que fa als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, l’increment pressupostari multiplica per 2,7 l’import del període 2018-2021. Els sis SIAD de les Terres de l’Ebre comptaran, doncs, amb un finançament total d’1,9 milions d’euros per als propers quatre anys. Els SIAD, coordinats per l’Institut Català de les Dones, ofereixen informació i acompanyament sobre tot tipus de qüestions i recursos d’interès per a les dones, realitzen formacions i accions de sensibilització i també són una primera porta d’entrada per proporcionar informació i atenció davant de situacions de violència masclista.

Quant a la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, els recursos destinats a les Terres de l’Ebre es multiplicaran per 7,5. Així, l’import per al període 2022-2025 serà de 775.063 euros. Els SAI ofereixen informació i atenció a persones LGBTI+, i accions de formació i sensibilització per a tota la població. També proporcionen suport a l’hora de denunciar vulneracions de drets o de realitzar determinades gestions administratives, com la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit en el cas de les persones trans. A la vegada, el personal dels SAI acompanya els ens locals en el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques locals LGBTI+.

Per últim, l’import per als serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida també augmenta, i arriba fins als 894.100 euros. És un import al qual cal sumar la transferència extraordinària de 45.000 euros (2,2 milions al conjunt de Catalunya) que Igualtat i Feminismes ha activat enguany arran de la crisi generada per la guerra d’Ucraïna. “La millora del finançament present i futur dels serveis de primera acollida té com a objectiu principal impulsar la transversalització de la perspectiva antiracista i de les polítiques migratòries a nivell local i comarcal”, ha afirmat la consellera. “A més, volem promoure la cohesió social i la creació d’un sentit de pertinença compartit, i això només ho podem fer treballant la dimensió comunitària en aliança amb les administracions de més proximitat”, ha afegit.

En la presentació a Tortosa, la consellera ha estat acompanyada pel delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernández, i la directora dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño.

Més de 8 milions d’euros per al Camp de Tarragona

Després de l’acte de Tortosa, la consellera s’ha desplaçat a Tarragona, on també ha donat a conèixer com es concretarà el nou Acord Marc a la vegueria. Al Camp de Tarragona, el pressupost passa dels 4.732.588 euros de l’etapa 2018-2021 als 8.229.967 euros per al període 2022-2025.

La dotació dels sistemes de resposta urgent per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills es duplica, i arriba als 808.748 euros. Pel que fa als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, la xifra es multiplica per 2,4, i passa dels 1.668.613 euros de 2018-2021 als 3.955.304 euros per a 2022-2025. Com en el cas de les Terres de l’Ebre, els Serveis d’Atenció Integral LGTBI+ reben un impuls molt destacat; al Camp de Tarragona, l’import es quadruplica i arriba als 1.354.226 euros. Per últim, el finançament dels serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida s’incrementa fins als 2.111.689 euros.

En la seva intervenció a Tarragona, la consellera ha subratllat l’aposta del Departament per impulsar polítiques públiques amb equitat territorial. En aquest sentit, ha destacat el treball intens, polític i tècnic, que han desenvolupat tant el Departament com les entitats municipalistes participants en l’Acord (l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya). “S’ha dissenyat un acord que ha incorporat totes les propostes de les administracions locals, per tal d’atendre les seves realitats i necessitats, i tenir en compte la seva diversitat”, ha dit la consellera. De fet, aquest és el primer acord de finançament d’un departament de la Generalitat que ha incorporat l’Associació de Micropobles en la negociació i signatura del pacte. “Els drets i, per tant, la cobertura dels serveis, han de ser accessibles per a totes les persones que viuen a Catalunya, independentment del lloc on es trobin”, ha subratllat Verge.

L’acte de Tarragona ha comptat també amb la participació de la delegada del Govern, Teresa Pallarès Piqué, i la directora dels Serveis Territorials del Departament, Eva Ferran Roig.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 1 =

Últimes notícies