HomeSocietatInfosa s’obre a “replantejar coses”, i Costes encara veu marge per a...

Infosa s’obre a “replantejar coses”, i Costes encara veu marge per a la connexió marítima de les Salines

Després de la negativa del Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) sobre el projecte d’habilitar el transport de sal via marítima, Infosa no tira la tovallola.

Manel Salvadó, gerent d’Infosa, dixa la porta oberta que el projecte acabe aprovant-se, i afirma que estan en negociacions tant amb la Generalitat com amb l’Estat, i que “l’empresa està disposada a aclarir aquells petits dubtes que hi puga haver per a arribar a un acord”.

Segons ha informat Salvadó en declaracions al Setmanari L’EBRE, en estos moments l’empresa salinera està esperant que el Miteco els confirme la data per a tindre una reunió tècnica, que respon a una petició i acord per part del Ministeri feta per la consellera d’Agricultura, i que s’espera que tinga lloc durant les pròximes setmanes. “L’objectiu d’esta comissió tèc- nica és explicar el projecte als tècnics del Ministeri, cosa que fins ara no havíem tingut l’oportunitat de fer”, detalla Salvadó. “Estem disposats a replantejar coses. Anem a la reunió amb un esperit obert i de tancar un acord, però de moment no sabem quines preguntes, inquietuds, recels o propostes de millora ens plantejarà el Ministeri. El nostre interès és que el projecte siga el menys agressiu possible i viable des d’una perspectiva econòmica i financera”, aclarix.

 

 

Una decisió “inadmmissible”

La construcció del moll d’1,4 km permetria el transport de sal per mar mitjançant una pontona que transportaria als camions carregats de sal fins a la Ràpita, en substitució de l’actual itinerari terrestre a través de la Barra del Trabucador, la qual es veu greument afectada en episodis de forts temporals.

Fa prop d’un mes, però, el Miteco va emetre un informe desfavorable sobre la sol·licitud, que ja comptava amb el vistiplau de la Generalitat de Catalunya, al·legant l’impacte del projecte sobre un entorn natural protegit com és el de la Punta de la Banya “amb l’única finalitat de satisfer les necessitats funcionals i operatives de l’explotació de les Salines de la Trinitat, una activitat industrial rígida en la seua concepció”. Amb relació a l’informe, Joan Sucarrats, director general d’Infosa, valora el pla del Ministeri com a “inadmissible” i el considera “un avís per a la gent que vivim al Delta i treballem al Delta d’agafar la maleta i marxar” i que tan sols proposa “retrocedir i no fer res, que és el que s’ha fet històri- cament al delta de l’Ebre”. A més, Sucarrats recorda l’obligació de les administracions en el manteniment del valor d’estos espais protegits, accions que, de moment, no arriben.

A l’espera d’esta reunió, Infosa no es planteja per ara alternatives en cas que el Miteco continue denegant el projecte. “No ens podem imaginar un altre escenari que no siga que ai- xò tire endavant, perquè si no ho fa, la pervivència de la companyia és molt delicada”, valora Salvadó.

En esta línia, des del Servei Provincial de Costes de Tarragona també consideren que “encara hi ha marge” perquè el projecte es puga aprovar. “Hi ha un instrument legal en casos de discrepàncies entre Generalitat i l’Estat, la comissió de discrepàn- cies, que la Generalitat pensa pro- posar a l’Estat per a mirar de recon- duir els informes negatius del Minis- teri”, detalla Toni Espanya, cap de costes de l’Estat, en declaracions a Al Dia Terres de l’Ebre.

“Possiblement, el programa de vigilància ambiental no estava prou ben detallat i explicat, sobretot el que fa a les nacres i a les praderes de fanerògames marines. Crec que este dona unes garanties, però que potser a Madrid no es va entendre prou bé”, puntualitza. “Si el pla no s’aprova, la viabilitat de les Salines és bastant complicada; i també la dels ambients naturals i espècies que crien al seu inte- rior i que es veurien compromesos”, opina.

 

Pla aeri de màquines recuperant sorra del Trabucador a la part interior de la badia dels Alfacs. Imatge del 18 de gener de 2021.

 

Conèixer el projecte de primera mà 

Amb la voluntat de donar a conèixer el projecte, Infosa ha organitzat algunes visites a les Salines de la Trinitat amb diferents grups ecologistes del país. “Per a Infosa és molt important conèixer l’opinió d’estos grups que estan interessats en les Salines, saber el que pensen de la feina que s’hi fa i de la tasca conjunta de l’empresa i el parc natural per a mantenir este hàbitat”, ha remarcat Salvadó.

El cap de setmana passat, el president de l’Associació Amics del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà i exdirector d’este parc natural, Jordi Sargatal, va visitar la Punta de la Banya, juntament amb altres membres d’este grup ecologista, per a conèixer de primera mà el projecte.

Sargatal, que es definix com un ecologista pragmàtic, creu que a causa de la importància de les salines en la contribució al manteniment d’una biodiversitat tan valuosa com la zona de la Punta de la Banya al delta de l’Ebre fa que, “qualsevol projecte que assegure la continuïtat d’esta activitat és fonamental per a este ecosistema i per a la biodiversitat del país i d’Europa”. A més, valora que el projecte de construcció del moll està molt ben estudiat i ben resolt.

L’ornitòleg va assegurar que cal tirar endavant este propòsit i va insistir en la importància mediambiental de les Salines i la tasca que fa l’empresa per a mantenir la biodiversitat, tot recordant que a les Salines hi habiten i crien milers d’ocells de diferents espècies.

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 18 = 25

Últimes notícies