L’IRTA i SEA EIGHT, una de les principals empreses productores de llenguado (Solea senegalensis), han establert un acord de col·laboració per avançar en la millora dels processos de reproducció d’aquesta espècie clau per a l’aqüicultura mediterrània. El projecte de recerca, que tindrà una durada de quatre anys, té com a objectiu optimitzar la sincronització reproductiva i la qualitat dels gàmetes —tant oòcits com esperma— per assegurar una producció estable, eficient i sostenible.
Un repte estratègic per a l’aqüicultura europea
El llenguado senegalès és un peix pla de gran valor gastronòmic i econòmic, molt apreciat pel consumidor i amb una demanda creixent. Al 2024 , la producció europea va arribar a les 2.600 tones. No obstant això, la seva reproducció en captivitat continua sent un dels principals colls d’ampolla del sector.
Entre els reptes que afronta el sector destaquen la manca de sincronització en la posta, la baixa qualitat de l’esperma en individus de segona generació i la dificultat per establir protocols de fecundació fiables que no depenguin d’individus salvatges.
Per respondre a aquestes necessitats, l’IRTA ha adaptat les seves infraestructures i ha dissenyat una nova unitat específica per al manteniment i gestió de reproductors de llenguado. Aquest espai incorpora la tecnologia IRTAmar i permet controlar paràmetres crítics com el fotoperíode i la temperatura de l’aigua, dos factors clau per induir la maduració sexual i millorar la sincronització reproductiva.
També es treballarà amb protocols hormonals, estratègies nutricionals i ambientals, i tècniques avançades com la fecundació in vitro i la criopreservació de l’esperma. Tot plegat, permetrà identificar i seleccionar els individus amb millor potencial reproductiu i optimitzar la qualitat de la producció.
Segons Neil Duncan i Elvira Fatsini, investigadors del programa d’aqüicultura de l’IRTA, “el nostre repte és entendre millor la fisiologia reproductiva del llenguado per poder aplicar solucions concretes i efectives. Aquesta col·laboració ens permetrà desenvolupar protocols reproductius fiables, i alhora transferir aquest coneixement a les empreses per impulsar una aqüicultura més eficient i sostenible“.
Una aliança orientada a la innovació i la transferència tecnològica
Aquest projecte consolida una relació ja existent entre l’IRTA i SEA EIGHT i exemplifica com la col·laboració públic-privada pot donar resposta a desafiaments reals del sector aqüícola.
A més, les dues entitats han acordat treballar conjuntament per identificar línies de finançament públic que permetin escalar i consolidar aquesta recerca, amb l’objectiu d’assolir una producció de llenguado més eficient, sostenible i plenament industrialitzada.