TERRES DE L’EBRE // Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) es mostren contraris a la proposta d’ajut pels danys provocats pel temporal Filomena en l’olivera que va fer el Departament d’Agricultura en la Taula Sectorial de l’Olivera ja que “obligaria a assegurar els cultius a tots aquells que sol·licitin l’ajut”. Abans, però, caldria que Enesa i Agroseguro revisin les condicions de les assegurances, a partir de les indicacions que la Taula de Treball d’Assegurances li traslladarà per consens del sector. “No poden demanar que els productors d’olivera contractin un servei que han pogut comprovar després del temporal que no funciona”, assenyalen des de JARC. “Les indemnitzacions que han rebut els agricultors han estat molt minses”, afegeixen.
JARC considera un “greuge” que Agricultura prevegi descomptar de l’ajut l’import que han rebut els damnificats per part de les asseguradores, com a mitjana, entre 25 i 30 euros per hectàrea. D’aquesta manera, “s’està penalitzant als productors que han actuat de la forma més previsora, invertint per minimitzar els riscos”, segons l’entitat.
Els representants en la Taula d’Assegurances, en la qual també participa JARC, hauran d’arribar a un consens sobre les noves condicions que haurien de tenir aquestes per tal de traslladar-les posteriorment, a través d’Agricultura, a Enesa i Agroseguro perquè les tinguin en compte.
JARC va denunciar que l’asseguradora només havia cobert un percentatge “baixíssim” de les pèrdues en els cultius d’olivera, especialment en els superintensius i de regadiu. Segons Lluís Gaya, cap sectorial d’Olivera de l’entitat agrària, això respon al fet que, per una banda, “Agroseguro va valorar els danys a la baixa” i, per altra, a “les elevades franquícies que estableix l’assegurança, que faran que molts pagesos no hagin cobrat res o, en algun cas, hagin rebut imports insignificants, que no cobriran ni de lluny el dany real que hi ha a les finques”.
Gaya assenyala que el sistema de peritatge actual dels danys “penalitza els cultius més productius, com són els de superintensiu i de regadiu”. En el cas de les intenses nevades que es van produir al gener, els arbres d’aquests tipus de plantacions, en ser més frondosos, “van ser els que van rebre un impacte més fort per l’acumulació de neu, però en canvi, el càlcul per valorar la indemnització es fa amb el coeficient més baix”. “Si per als cultius de secà s’aplica un coeficient de l’1, en el cas del reg seria un 0,70 i en els superintensius 0,50”, explica el responsable de l’Olivera de JARC.