HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catJoan Panisello a Romania

Joan Panisello a Romania

Recentment el setmanari l’ebre s’ha fet ressò que algunes creacions de Joan Panisello il·lustren onze llibres d’autors romanesos. Cosa per altra part gens sorprenent, si tenim en compte que l’artista de Jesús és molt conegut arreu d’Europa, i a nivell català un dels més prestigiosos en l’art ceràmic.

Vaig conèixer ja fa molts anys a Panisello a la Ràpita, on feia una exposició a la llegendària galeria Xampany, que regentava el nostre amic Ramon Pons; una galeria en la qual van exposar, també, entre altres, Jaume Rocamora, Miquel Paton, Mariangels Landete i Agustí Vizcarro, cosa que va fer que molts rapitencs ens apropéssim al món de l’art. El mateix dia que inaugurava la seva exposició el vaig entrevistar a Ràdio Ràpita i van ser molts els oients que hi van assistir al Xampany. Va passar algun temps que no ens vam veure, tot i que jo el seguia a través de la premsa, on m’assabentava dels llocs on continuava exposant, rebent sempre càlids elogis per la seva magnífica obra. Anys després ens trobàvem en més sales d’exposicions, fins que tots dos van coincidir a di-LLUMS d’Arts al Forn, el col·lectiu del Forn de la Canonja tortosí que ha aglutinat bona part del món cultural ebrenc i que amb tant d’encert dirigeix Ricardo Gascón i Jesús Tibau. Va ser justament aquí on vam renovar la nostra amistat amb la seva esposa Joana, i des de llavors he sabut molt més dels avatars de la seva vida i de la seva obra.

Jo ja fa molts anys que visito Romania, concretament a Resita, la capital de la província de Caras Severin, al sud de la regió del Banat, i on la bellíssima Timisoara exerceix de capital. Vaig saber que Joan Panisello també era una visitant habitual del país balcànic, a la ciutat de Calimanesti, on portava una vida d’autèntic viatger de la cultura. Sabíem tots dos que podríem haver coincidit a Romania i trobar-nos, però la distància i les males comunicacions ho van impedir. L’any passat, i justament al Forn de la Canonja li vam suggerir a Irene Prades si hi havia la possibilitat de fer una conferència a la biblioteca sobre Romania. A Irene li va agradar la proposta i, d’aquesta forma, el divendres 22 de març del 2019 la vam portar a terme, fent de presentador l’amic comú Xavier García. Per a mi va ser molt gratificant tenir al costat un home de la categoria de Joan Panisello.

Que el ceramista de Jesús hagi il·lustrat onze llibres d’autors romanesos no em sorprèn, ja que abans ho havia fet. Va tenir la gentilesa de fer-me a mans dues obres d’escriptors romanesos molt coneguts al seu país: Coman Sova i Ioan Barbu. Per tant, una vegada més, els lectors romanesos veuran continuar la trajectòria de Panisello i seran testimonis com els quatre elements de la natura (l’aigua, la terra, l’aire i el foc) s’uneixen feliçment en perfecta sintonia i el binomi Arbre-Home en una simbiosi plena de cromatisme. Descobriran un artista, l’obra del qual figura en molts museus i galeries.

Emigdi Subirats li va fer una excel·lent biografia i Xavier Garcia li va dedicar un dels seus Homenots del Sud; dos estudis que confirmen plenament la categoria intel·lectual i humana d’un dels nostres artistes més representatius i internacionals.

Eduardo Sanchez
Eduardo Sanchez
cronista cultural
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies

-->