HomeJoventutJoventut obre les preinscripcions a 7 camps de treball a les Terres...

Joventut obre les preinscripcions a 7 camps de treball a les Terres de l’Ebre per a joves este estiu

La Direcció General de Joventut, a través de l’Agència Catalana de la Joventut, va obrir ahir les preinscripcions a un total de 1.012 places per a 61 camps de treball que organitza aquest estiu a Catalunya. L’oferta augmenta en 400 el nombre de places respecte de l’estiu passat, amb 25 camps de treball més i la incorporació de 20 camps inèdits, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats en campanyes anteriors.

Els camps de treball organitzats per Joventut són gestionats i desenvolupats a través d’associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre i amb la complicitat del món local que els acull. Consten d’una estada de quinze dies per a joves voluntaris que participen desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, acció social, recuperació del patrimoni arquitectònic o intercanvi cultural.

La directora general de Joventut, Laia Girós, ha destacat el valor afegit d’esta activitat: “els camps de treball són una activitat transformadora, implicada en el seu entorn i demostra el compromís social, mediambiental i cultural del jovent”. 

Els joves catalans d’entre 14 i 29 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció a través del portal de preinscripcions fins el proper 28 d’abril. L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 4 de maig.

Camps de treball a Catalunya, per a joves catalans i d’arreu del món 

Del total de 61 camps que s’ofereixen a Catalunya, 47 són per a joves catalans, 3 són d’intercanvi per a joves de tot l’estat i 11 són camps d’abast internacional.

Per àmbits territorials, 7 camps de treball es faran a les Terres de l’Ebre, 16 a les comarques gironines, 16 a la demarcació de Lleida, 12 al Camp de Tarragona I 10 a la demarcació de Barcelona. i 7 a les Terres de l’Ebre.

Per tipologies, els més nombrosos són els relacionats amb el medi ambient (23), seguits dels d’arqueologia (12), medi ambient i patrimoni (8), patrimoni (4), social (3), artístic i social (2), cultura i medi ambient (2), patrimoni, cultura i medi ambient (2), social i patrimoni (1), patrimoni i arqueologia (1), cultura (1), esport i patrimoni (1) i cultura i patrimoni (1).

Camps de treball a Catalunya per a joves catalans (47 camps amb 804 places)

Aquesta modalitat concentra el gruix de l’oferta i de les novetats d’aquest 2021, amb 14 propostes inèdites. Alguns d’aquests camps de treball nous són:

“Descobrim les trinxeres del calvari d’Ascó” (Ascó, la Ribera d’Ebre). Es rehabilitaran les trinxeres de la Batalla de l’Ebre situades a les rodalies de l’ermita del Calvari. Durant les tasques, es netejaran i classificaran els materials que es vagin trobant, se senyalitzaran les zones recuperades  i es donarà a conèixer als joves els fets ocorreguts a n’este indret durant un dels episodis més cruents i cabdals de la Guerra civil espanyola, en un exercici de memòria històrica.

“Natura i patrimoni a la Vall de Llor” (Sant Boi de Llobregat, Baix Llobregat). Nois i noies participaran en la gestió d’una finca agroforestal i els recursos de l’Aula Natura de Can Palós. Instal·laran un “Parc de Sensacions” que permetrà interaccionar amb la natura amb els cinc sentits a infants i joves. Durant les tasques d’habilitació de l’espai, descobriran la tècnica constructiva de la pedra en sec, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

“Trencant silencis: joves i diverses” (Montferrer i Castellbò, Alt Urgell). Les participants adquiriran eines i estratègies per treballar les relacions afectives i trencar els tabús que envolten els cossos, les identitats i les maneres de relacionar-se. Mitjançant la música, el teatre de l’oprimit, el bodypainting o la fotografia crearan un espectacle on es vegin reflectides les seves sensacions i inquietuds.

“Brigada de colors” (Tarragona, el Tarragonès). Els integrants del camp faran accions de carrer per dignificar l’espai públic tot pintant de colors murs i persianes de la part baixa de la ciutat. També faran murals amb persones amb diversitat funcional i col·laboraran (si les condicions sanitàries ho permeten) amb l’associació de veïns del Serrallo i altres associacions vinculades a l’ofici de la pesca.

“Pensem globalment, actuem localment” (Santa Coloma de Farners, la Selva). Els i les joves col·laboraran en la millora de la biodiversitat de les rieres de Santa Coloma i del Castanyet, així com del riu Esplet, on s’hi retiraran residus, arbres caiguts i restes vegetals que entorpeixin el flux d’aigua. També s’esporgaran branques baixes, s’eliminaran espècies al·lòctones i es replantarà amb vegetació autòctona.

Camps de treball a Catalunya per a joves procedents d’altres comunitats autònomes (3 camps de treball amb 52 places)

A Catalunya s’organitzen tres camps de treball en què hi participen joves catalans i joves procedents d’altres llocs de l’Estat, d’acord amb intercanvis de places entre Catalunya i les comunitats autònomes. Són els següents:

“Potenciant la biodiversitat a la via verda de la Val de Zafán” (Amposta, el Montsià). El projecte se centra en la recuperació de la Val de Zafán, espai d’alt valor històric, natural i paisatgístic a Amposta. L’espai discórrer per l’antic traçat del ferrocarril que havia d’unir la Val de Zafán (Aragó) amb el port de Sant Carles de la Ràpita.

“Trencant barreres” (Barcelona, Barcelonès). Col·laboració en activitats de lleure i sortides lúdiques amb persones amb discapacitat intel·lectual. També es millorarà la infraestructura de la seu d’Aspasim i es confeccionaran jocs adaptats i altres recursos de comunicació.

“Arqueologia inclusiva a la Vall d’Ondara” (el Talladell – Tàrrega, l’Urgell). Es potenciaran les capacitats personals, habilitats afectives i de relació amb joves d’altres orígens, estats socioeconòmics, religions i cultures. Al mateix temps, es donarà a conèixer la gran riquesa del patrimoni històric del Talladell.

Camps de treball a Catalunya per a joves de la resta del món (11 camps de treball i 156 places)

A Catalunya s’organitzen un total de 11 camps de treball oberts també a participants joves estrangers d’arreu del món. Les cinc novetats per este estiu són:

“Camins de natura a la vall de Siarb” (Llavaners – Soriguera, el Pallars Sobirà). Serà una prova pilot per ser el primer camp internacional per a menors d’edat. Els nois i noies netejaran camins, reconstruiran murs de pedra seca, milloraran els senyals amb pintura i els camins del tram pavimentat.

“Coopera Montcada” (Montcada i Reixac, el Vallès Occidental). Es rehabilitaran pisos en barris vulnerables i es donarà suport als serveis socials de l’ajuntament en la millora de les condicions d’aquests habitatges.

“Estany de Sils: management and restauration of a protected catalan wetlands” (Sils, la Selva). Camp de millora i conservació de l’espai natural dels aiguamolls de Sils. Els integrants també coneixeran la biodiversitat i els hàbitats característics d’aquestes zones humides.

“Recuparació de l’entorn natural del pont de Vallonga” (Sant Llorenç de Morunys, el Solsonès).  Reparació de l’antiga via que unia la Seu d’Urgell i Sant Llorenç de Morunys. Es tracta d’un camí de ferrocarril construït amb murs de pedra seca i pavimentat amb lloses de pedra.

“Condicionament i recerca arqueològica en la ciutat romana d’Aeso” (Isona i Conca Dellà, el Pallars Jussà). El camp aproparà els joves a diferents tècniques d’arqueologia, com ara excavar i estudiar les restes. D’esta manera, coneixeran els secrets que amaga la ciutat romana d’Aeso (Isona).

Col·laboració amb altres camps organitzats fora de Catalunya 

A banda dels 61 camps que es desenvolupen a Catalunya, Joventut també ofereix enguany 94 places en camps de treball organitzats en altres llocs de l’Estat, repartides en 59 camps de treball (12 a Galícia, 9 a Andalusia, 8 al País Basc, 6 a Aragó, 6 a Navarra, 4 a La Rioja, 3 a les Illes Balears, Extremadura i Cantàbria, 2 a Castella Lleó i Castella la Manxa, i 1 a Ceuta).

En aquestes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per organismes de joventut de les comunitats autònomes. S’hi poden trobar des d’un camp de patrimoni històric i cultural a Tijola (Almeria), fins a un treball dinamització social de persones de la tercera edat a Bergara (Gipuzkoa),  passant per un camp de temàtica mediambiental a Alfaro (La Rioja).

Així mateix, els joves catalans també tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions, com són la Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals i el Servei Civil Internacional.

En total, este 2021 es podran escollir entre uns 2.000 camps de treball internacionals, als quals van participar uns 200 joves catalans l’estiu passat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 50 = 60

Últimes notícies