HomeTreballJoves autònoms, el perfil dels emprenedors que aposten per viure i treballar...

Joves autònoms, el perfil dels emprenedors que aposten per viure i treballar a la Ribera d’Ebre

Gisela Chortó és un dels 26 joves emprenedors de la Ribera d’Ebre que han aconseguit fer realitat el seu somni de treballar i viure al poble en la era post Covid. Després de marxar a estudiar i treballar fora, en el seu cas teràpies naturals i estètica integral a Lleida, volia tornar a Rasquera. I així va obrir el seu propi local fa uns tres anys: “Tenia clar que el servei que jo ofereixo no existia aquí i també està buscat per la gent de l’Ebre”, explica la Gisela, per a qui la “transformació” de la seva idea de negoci es consolida a partir d’entrar en contacte amb el servei d’Emprenedoria del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. “Vaig trobar-hi els recursos per fer realitat les meves idees. Em van obrir portes, em van assessorar sobretot a nivell administratiu que no saps per on començar, ajudant-me a fer tràmits que jo desconeixia i recolzant-me en tot per tirar endavant els meus projectes”, afirma. Ella és un dels 30 veïns de la comarca que els darrers anys han rebut l’Ajut d’Autoocupació a través del Consell Comarcal per facilitar l’accés dels joves al mercat laboral, i que ha suposat una inversió de 300.000 euros a dins el programa Garantia Juvenil.

Gràcies a l’acompanyament del Servei comarcal d’Emprenedoria, que forma part de la Xarxa Emprèn de la Generalitat, avui aquesta jove riberenca de 28 anys té dos negocis en actiu al seu poble: Arrels i La Llatadora, combinant la seva afició per l’artesania de pauma amb la seva formació en cosmètica de km0. L’experiència en el seu primer negoci, Arrels, juntament amb les seves idees innovadores, l’estima pel territori i el suport del Consell Comarcal, li han permès també posar en marxa un segon projecte al voltant d’un ofici artesanal i sostenible que s’estava perdent que és la seva autèntica passió, i on vol dirigir el seu rumb professional. Tot plegat, avui Gisela dona feina a cinc persones més de Rasquera, dissenyant, creant i elaborant peces úniques que ven arreu a través del comerç online i, “el millor, fent allò que m’agrada i al meu poble”, diu.

Canvi de mentalitat per frenar l’èxode rural

El seu és un cas d’èxit que la va portar, fins i tot, a guanyar el Premi Emprèn 2021 de la Diputació, i que serveix d’exemple en les xerrades que des del Consell Comarcal es fan als joves riberencs per canviar la mentalitat que cal marxar fora del poble per trobar feina i prosperar. I perquè, a més, l’activitat de llatar la va gestar en plena pandèmia, quan el nombre de consultes al Servei d’Emprenedoria del Consell va arribar a mínims davant la incertesa. “Cada any atenem una mitja de 50 persones, però el 2020 no vam arribar a 30. Ara bé, els que es van interessar anaven al gra i van donar d’alta una activitat 12 dels usuaris que ens van demanar suport”, diu la tècnica comarcal de la Xarxa Emprèn, Olga Baiges, que des de la Covid també indica una tendència a l’alça en el nombre de consultes rebudes per joves interessats en muntar un negoci propi al poble, defugint de l’èxode rural per trobar feina.

La majoria dels usuaris d’aquest servei comarcal són joves d’entre 19 i 29 anys que es dirigeixen al Consell Comarcal perquè els ajudin a trobar ajuts i subvencions per donar-se d’alta com a autònoms, en molts casos derivats de l’oficina de l’OTG per capitalitzar l’atur. Un cop hi contacten, però, “la gestió va més enllà del tema econòmic, que és lo que més els preocupa d’entrada, es fa tot un treball d’orientació i se’ls assessora en tot allò que puguin necessitar: tràmits per donar-se d’alta, requisits per accedir a subvencions o per buscar finançament, model de negoci… i ells mateixos van definint la idea inicial i si és viable, o han de fer canvis o que poden necessitar”, afegeix.

116 joves assessorats i 26 altes com a autònoms

D’ençà la pandèmia, 116 joves s’han dirigit al Consell per assessorar-se a l’hora d’emprendre el seu propi negoci i d’aquests, 26 han donat d’alta l’activitat amb el suport comarcal. A més de Gisela, han passar pel servei d’Emprenedoria altres veïns de la comarca que han creat empreses, com Auberge Digital, Mel Benaiges Lliberia, Clínica Podològica Elisabet Montaña, Volata Bike Store, Límit Moda i Complements, l’Agrobotiga de Miravet, Bohèmia, Lau, Mas de Capcir, l’escola de dansa L’Escènica… en alguns casos per ajudar-los a capitalitzar l’atur, altres per tramitar ajuts al comerç o donar-los suport per fer el pla d’empresa, justificacions o informes de viabilitat…

Més recursos comarcals per crear ocupació

La darrera dècada des del Consell s’ha donat orientació a més de 1.100 riberencs, i no només per arrancar un negoci nou. Algunes empreses de la comarca han traspassat el seu negoci a través del Projecte Reempresa, que ofereix una xarxa de suport en aquest procés i on ara hi ha quatre empreses de la Ribera en actiu; i també s’han fet accions de sensibilització, especialment entre els joves, per crear cultura emprenedora en una comarca que “sempre se’ns coneix per la indústria i les grans empreses, però des del Consell portem anys picant pedra treballant en altres iniciatives per diversificar l’economia i tenir una alternativa per quedar-nos a viure als nostres pobles”, diu la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

Es refereix als fons LEADER, que els darrers sis anys han impulsat 64 projectes i una inversió de més de 6,55 milions d’euros a través del Consorci d’Iniciatives Soeioeconòmiques (CIS); al programa Ribera d’Ebre Viva per millorar la competitivitat de les empreses un cop creades; i altres recursos com el Practicum Odisseu o el CoEbreLab i l’aposta pel 5G per captar talent a la comarca. Carim anima als que tinguin una idea o inquietud a dirigir-se al Consell per conèixer el treball en xarxa dels tècnics comarcals, i aprofitar els programes, recursos i serveis per poder d’alta una activitat o muntar una empresa pròpia a la Ribera.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

23 + = 28

Últimes notícies