HomeEntrevistesJúlia Urgell (número 3 de la CUP) · “El govern no ha...

Júlia Urgell (número 3 de la CUP) · “El govern no ha avançat ni cap a la independència ni cap a l’equilibri territorial”

Pregunta: Vostè debuta a les llistes de la CUP, i el seu debut en campanya va ser precintant la delegació del govern.

Resposta: Vam arrancar donant a conèixer les noves propostes i també mostrant que el govern havia estat inoperant en els últims anys, tant a nivell de Terres de l’Ebre com a nivell nacional.

P: Per què ha estat inoperant?

R: És un govern que va sortir de l’1 d’octubre i tenia l’obligació d’avançar cap a la independència en aplicació d’aquell mandat. En els últims tres anys, hem retrocedit i tampoc s’ha avançat en l’equilibri territorial. Hem vist com proliferaven nous macroprojectes d’energies renovables, la sanitat que havia estat desmantellada ha col·lapsat i seguim amb externalitzacions i privatitzacions de serveis sanitaris i sociosanitaris.

P: El decret d’energies renovables sí que ha traslladat la pressió que abans hi havia a les ZDP cap a altres zones, no?

R: Ha continuat la pluja de projectes. A la Terra Alta i també a la Ribera d’Ebre i al Baix Ebre seguixen arribant projectes de grans empreses elèctriques. Nosaltres apostem per una sobirania energètica democràtica, descentralitzada i propera als grans nuclis de consum. A la Terra Alta hi ha 148 aerogeneradors en funcionament i dos nous parcs a punt de construir-se, tot i que el govern va dir que es reubicarien. Tenim 96 aerogeneradors projectats més i no s’aposta, per exemple, per la instal·lació de fotovoltaics en teulada amb noves comunitats energètiques o fins i tot als polígons industrials.

P: Falta l’altra part. Dels 96 aerogeneradors projectats, quants han passat el primer filtre de la ponència d’energies renovables?

R: Encara n’hi ha en tràmit, però 53 ja han rebut el vistiplau de la Ponència i això suposaria que la Terra Alta tindria en marxa més de 200 aerogeneradors. La massificació es veu a simple vista. Ni un més.

P: Quines propostes tenen per al Delta?

R: S’ha de blindar la protecció del Delta per llei. El Govern espanyol i la CHE han de canviar la seua política d’esprémer al màxim el riu: no hi ha d’haver cap més embassament i respectar el cabal ecològic. S’ha de fer accions a les preses de Mequinença i Riba-roja per a alliberar els sediments. A més optem per dissoldre el Consorci d’Aigües de Tarragona i no apostem pel canal Xerta-Sénia, que està desmesurat i és només una obra faraònica que no afavorix els interessos de la pagesia.

P: Pel que fa a l’Hospital Verge de la Cinta?

R: Es ven l’ampliació com l’única cosa possible, però les inversions són decisió política i nosaltres volem que siga un centre nou i referent a l’Ebre. S’ha d’avançar, a més, cap a una gestió 100% pública de la sanitat, reforçar l’atenció primària i revertir les retallades.

P: Què espera del 14 de febrer?

R: Esperem que surta un govern àmpliament independentista i d’esquerres i que posem sobre la taula un referèndum d’emancipació, fent a la vegada unes polítiques públiques que garantisquen els drets bàsics de la ciutadania i acabar la repressió. Esperem tenir la clau.

P: Això vol dir un govern amb ERC i potser amb Junts?

R: No volem especular. Amb els resultats vigents haurem de pactar què volem durant els propers quatre anys. La CUP hi serà només si hi ha un pacte per a avançar cap a l’autodeterminació i els drets socials, com sempre.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

25 + = 29

Últimes notícies