HomePolíticaJunts exigeix negociar el Fons de Transició Nuclear i demana l'aplicació del...

Junts exigeix negociar el Fons de Transició Nuclear i demana l’aplicació del 50 % d’aquest per al territori

Aquests dies davant el debat generat per la polèmica pel repartiment del Fons de Transició Nuclear per part ERC, amb la seva negativa d’arribar a un consens amb la resta de partits del territori a l’hora de desenvolupar el procediment de distribució d’aquest Fonts, ha originat una cadena de reaccions en cadena dels partits ebrencs.

Aquesta negativa per part d’ERC provocarà un gran greuge al nostre territori mitjançant dos vessants. Per una banda, per part de la participació del Fons en què no vol acceptar que es destini el 50 % de la recaptació al nostre territori, creant un greuge comparatiu amb la resta de Catalunya, entenent que som el territori que necessitem més inversió, ja que estem a la cua del PIB, essent inadmissible renunciar a 40 milions anuals d’Euros. En segon lloc, que és molt més greu impedir que municipis de la Ribera com Rasquera, Miravet, Ginestar o Benissanet amb greu problemes de despoblament puguin accedir a aquest Fons.

De fet, ERC no té prou en renunciar aquests 40 milions anuals per al nostre territori. Una renúncia que equival a 400 milions d’Euros durant el període que estarà en vigor aquest Fons, si no que en les darreres hores intenta paralitzar la seva execució mitjançant la presentació d’una sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la proposta que fa el PSC del Fons de Transició Nuclear.

Davant d’aquest fet tan greu per als municipis ebrenc el qual provocarà que no podran accedir aquesta aportació econòmica, la diputada de Junts per Ebre, Irene Negre, afirmava “Des de Junts tenim un model propi respecte al Fons de Transició Nuclear, treballem amb el consens municipal sense discriminar a ningú“, tot seguit la diputada ebrenca afegia “Denunciem que ERC utilitzi el filibusterisme parlamentari que tant ha utilitzat Ciutadans en aquest Parlament, tenint en compte que ells mateixos també podrien presentar esmenes al text del PSC i no calia recórrer a aquest joc. Denunciem que ERC aturi els recursos econòmics que són de territori i para el territori“.

En la mateixa roda de premsa, Irene Negre, feia referència a la proposta de modificació de Llei per Lectura única que impulsa el PSC de la mà del seu diputat Paladella, no retarda res, és un tràmit legislatiu àgil i ràpid, que obre les portes a tenir molts més recursos econòmics per als projectes de dinamització territorial. Recordant, el que retarda les coses és el filibusterisme parlamentari d’ERC impedint que el plenari d’aquesta setmana donés tràmit a la lectura única per poder presentar les esmenes i millorar el text de forma pactada. Afegint que Junts per Catalunya demana que es pugui debatre, que es pugui treballar i que es busqui consens. Tot seguit, la diputada ebrenca de Junts, enumerava el conjunt d’esmenes presentades al reglament d’aplicació del Fons de Transició Nuclear:

  • 1. La zona Penta I disposarà de més recursos dels que marca l’actual regulació.
  • 2. Un repartiment just i equilibrat dels fons. Volem que el 50% es quedi a la zona PENTA I, què té un radi de 10 km i l’altre 50% a la zona PENTA II tenint en compte que els pobles petits requereixen un tracte especial i prioritari, per això farem una proposta territorial adequada i justa.
  • 3. L’àmbit d’aplicació dels fons, evidentment, serà el territori administratiu de la Generalitat de Catalunya
  • 4. Una governança del territori, una governança en mans de la nostra gent, gent que estima la terra, que coneix de primera mà les seves necessitats i que lluitarà per defensar aquells projectes més bons per a les nostres terres i per a la nostra gent. Ells més que ningú sabran què és millor per a tots nosaltres.
  • 5. Una governança acompanyada i guiada per la Generalitat de Catalunya. Col·laboració indispensable i indiscutible
  • 6. Demanem a ERC i els seus càrrecs que deixin de parlar en nom de tots i deixin que els diners es quedin al territori i en mans de la seva gent, tingui el color polític que tingui.
  • 7. Volem i buscarem consens i estic segura que el trobarem en benefici dels ciutadans de les nostres terres.

Sabem que els grups parlamentaris estan disposats a arribar a consensos i així treballarem des de Junts per Catalunya, vetllant pels interessos del territori. Per acabar la roda de premsa el president comarcal de Junts per la Ribera, Jordi Jardí, afegia “Des de Junts lluitarem que cap municipi de la Ribera Ebre estigui exclòs d’aquest Fons“.

Rasquera, Ginestar, Benissanet com Miravet poden dormir tranquils perquè Junts farà tot el possible i més perquè puguin rebre una part d’aquest Fons, ja que també seran afectats pel tancament de les Nuclears” acabant dient “Aquest Fons de Transició Nuclear és una oportunitat única per evitar el despoblament de la Ribera i no entén el posicionament d’ERC en renuncia al 50 % dels ingressos per al nostre territori”.

Certament, el repartiment del Fons de Transició Nuclear ha generat una polèmica innecessària per part ERC per la seva manca de voluntat a negociar l’aplicació del reglament d’aquest Fons amb la resta de forces polítiques i agents socials del territori ebrenc. Una manca de voluntat que l’únic que aporta és una pèrdua de competitivitats dels municipis ebrencs i una crispació política i social innecesaria.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 10

Últimes notícies