Del 3 al 16 de juliol se celebrarà una nova edició del Deltebre Dansa, que enguany celebra 18 anys com a epicentre internacional de la dansa i el circ contemporanis. Sota el lema ‘Movement matters’ -el moviment importa-, el festival vol posar el focus en la importància dels petits gestos, al mateix temps que apel·la a la funció reivindicativa de la creació artística. Així, pretén fer una crida a la responsabilitat individual i convidar a passar a l’acció davant les desigualtats socials i els problemes mediambientals. El director artístic i fundador del Deltebre Dansa, Robert Olivan, determina que “qui sap si tal vegada Deltebre Dansa puga ser la llavor que germine un nou petit-gran canvi”.
La formació continua sent un pilar
Més enllà de la programació d’espectacles, un dels pilars del Deltebre Dansa és la formació de professionals. I, com cada any, s’organitzen tres itineraris formatius -verd, roig i blau- perquè resulten en tres programes de seminaris formatius innovadors, d’alta rellevància i equilibrats entre si, tant pel professorat com pels tallers. Enguany, més de 150 ballarins de més d’una cinquantena de nacionalitats es desplaçaran fins al delta de l’Ebre per a rebre la formació d’alguns dels actuals referents quant a dansa i circ contemporanis. I és que per a esta 18a edició, el certamen ha convidat alguns grans noms internacionals de la dansa perquè hi exercisquen de professors, com és el cas d’Akram Khan (Regne Unit), Wim Wandekeybus (Bèlgica), Jasmin Vardimon (Regne Unit) i Lali Aygudé (Catalunya), entre d’altres.
Una de les novetats d’esta edició és que el coreògraf i ballarí Akram Khan impartirà un itinerari monogràfic al llarg de la primera setmana per a només 30 ballarins, per al qual estan totes les inscripcions exhaurides.
Programació artística
L’altre eix principal del festival és la programació artística amb espectacles d’avantguarda i qualitat. Entre alguns dels espectacles que s’han avançat hi ha Yokai Kemame, de la companyia francesa de circ Defracto, basat en malabars experimentals i lúdics; Epic Dermis, de la companyia de dansa contemporània d’Alemanya Cooperativa Maura Morales, una de les companyies amb més renom i consolidació del panorama de la dansa internacional; i Gold, de la companyia de dansa Roberto Olivan Performing Arts, que reflexiona sobre la diversitat entre profunditat i superficialitat a través de ballarins amb personalitats molt diverses. També destaca RE., de la companyia catalana Nadine Gerspacher, que confluïx els moments opressius amb els alliberadors, combinant el krump i la dansa contemporània la dansa-teatre per tal d’arribar al públic; o VoloV, del Col·lectiu TQM (Catalunya), un vaixell en constant moviment que es guia a través de la música, el paisatge, el vent, els animals, etc.
D’altra banda, un altre pilar fonamental del festival és el retorn social. Així, el 6 de juliol tindrà lloc la 8a edició de la Nit Solidària i del Circ, en què, un any més, es farà la recollida d’aliments i productes de primera necessitat per a repartir entre aquells que més ho necessiten a través d’organitzacions sense ànim de lucre del municipi. A més, el 14 de juliol, tindrà lloc el 2n Open Night Stage, en què el festival obre l’escenari a la improvisació i a l’exaltació de l’art urbà al més pur estil de les batalles de gall hip-hoperes, però sense la part competitiva.
Esta “nit animal” serà a favor de les entitats animalistes de Deltebre: DeltaRescat i Progat Deltebre, en què s’anima el públic a portar menjar, medicament i material divers per a estes associacions.
Cada edició compta amb una peça única feta expressament per al festival -anomenada Creació Deltebre Dansa-, a través de la qual es realitza una col·laboració comunitària entre ballarins i col·lectius vulnerables. A més, enguany, i col·laborant amb la Mostra de Jazz de Tortosa, esta Creació tindrà una banda sonora original del compositor italià Pino Basile.