HomeCulturaLa Banda de Música d’Ulldecona celebra el seu 150è aniversari

La Banda de Música d’Ulldecona celebra el seu 150è aniversari

Ulldecona està de celebració perquè la seua banda musical ha celebrat els 150 anys d’història. El 1870 és la data de referència que es pren com la creació de la banda municipal d’Ulldecona, arran d’un document trobat que data d’este any, tot i que el seu director, Joan Nadal, assegura que segurament siga molt més antiga.

La banda naix després de la primera guerra, com a unificació de les dos bandes que existien en aquell moment. Al llarg dels anys, la banda ha anat creixent fins a convertir-se en allò que és avui en dia, una banda consolidada amb més d’una vuitantena de membres de totes les franges d’edat.

La banda, a més, compta amb l’escola municipal de música, amb una plantilla de 22 professors que impartixen classe cada tarda, de dilluns a divendres, a nens, adolescents, jóvens i jubilats que volen aprendre a tocar algun instrument, siga el piano o un instrument de vent corda. Les classes no tenen un límit d’edat. Es pot començar, així, als 0 anys, i fins a convertir-se en un músic i poder formar part de la banda, que actualment compta amb 85 integrants, el més menut, de 12 anys, i el més gran, de 75.

El director de la banda, Joan Nadal, assegura que per a ell formar part d’una banda centenària com esta és molt especial i bonic, i és un càrrec que viu amb molta il·lusió. “Fa més de 15 anys que dirigixo la banda. Vaig ser el primer director del poble, ja que durant molts anys venien els mestres de fora. Ser d’Ulldecona i, a més a més, ser el director de la banda em fa especial il·lusió, pel fet que m’he passat tota la vida formant-ne part, ja des de ben menut, formant-me com a músic, i fins ara, com a director, puc dir que pràcticament m’he passat tota la vida darrere d’un faristol”, explica Nadal entre rialles.

La banda fica música a tots els actes del poble, no sols als festius, com poden ser les festes majors o la festa de Santa Cecilia, sinó que també organitza diferents concerts de barri, concerts escolars de final de curs o els típics actes que se celebren per Nadal. A més a més, des de fa dos anys s’organitzen cicles formatius durant els estius i concursos de composició musical.

Segons l’alcaldessa del poble, Núria Ventura, no hi ha festa sense la banda. “És un goig i un dinamisme cultural que té el municipi des de sempre, al llarg de tota la seua història. És una entitat que treballa durant tot l’any per a dinamitzar la vida cultural i educativa del municipi, a banda de gestionar la seua pròpia escola de música; per tant, té una importància molt destacada dins del nostre poble”, explica l’alcaldessa. A més a més, vol recalcar que en tot Ulldecona no hi ha cap família que no tinga algun familiar dins la banda, i això és una mostra del seu llarg recorregut i de la riquesa que dona al municipi.

“La música ja és especial en si, però la banda de música d’Ulldecona ho fa encara molt més especial”, vol destacar Núria Ventura.

El que està clar és que a Ulldecona la cultura musical sempre hi ha estat molt present, d’una forma o altra; i , segons el director, és un goig formar part d’un col·lectiu tan especial com és la banda de música, que dona una riquesa importantíssima al poble, on a estes altures, i com diu l’alcaldessa, ”Ulldecona no s’entendria sense la seua banda”.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 1 =

Últimes notícies

-->