HomePolíticaLa batalla política per la presidència d’Esquerra esquitxa el territori

La batalla política per la presidència d’Esquerra esquitxa el territori

La batalla per a liderar Esquerra després de perdre les eleccions al Parlament i quedar fora del Govern de la Generalitat, està servida. Dos principals candidatures, una d’afí a Oriol Junqueras i una altra de regeneradora, però que ha comptat amb l’impuls i la complicitat de Marta Rovira, són les principals aspirants a ocupar la nova direcció del partit, si bé també hi haurà almenys una tercera opció en discòrdia: la que presentarà el Col·lectiu Primer d’Octubre, que reivindica el referèndum del 2017 com el punt històric d’inici de la República de Catalunya i com a font de legitimitat política.

Pel que fa als dos corrents majoritaris, la topada és inevitable, tot i que l’actual direcció territorial, a través del president de la Federació de l’Ebre Albert Salvadó, defensa que “la discrepància política ha de ser positiva si es fa bé”. “Intentarem que a les Terres de l’Ebre ho gestionem el millor possible”, afegix Salvadó, qui com el també rapitenc Lluís Salvadó -fins ara president del Port de Barcelona- se mostra obertament partidari de Junqueras, que concorrerà al procés intern amb la candidatura Militància Decidim. “Com a militant d’ERC, t’agraïxo el profund respecte cap a la sobirania de la militància. És exactament això, el que vull per a la nostra gent”, va adreçar-se Albert Salvadó a Junqueras a la xarxa X. Tampoc ha amagat les seues intencions la secretària de supramunicipals i projectes locals de l’executiva nacional d’Esquerra, la flixanca Norma Pujol, que admet que està “treballant obertament” per la candidatura de l’exvicepresident del Govern, empresonat durant més de tres anys i mig per l’organització de l’1-O. Pujol també advoca per “un procés el més respectuós possible”. Tant ella com Albert Salvadó han qüestionat opinions vessades a la xarxa com la de l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, que es va mostrar “decebut” amb el “meliquisme desbordant” de Junqueras, que havia demanat avançar el congrés previst per al 30 de novembre, data finalment ratificada pel partit.

Roig és un dels que van votar que “no” al pacte per a investir el socialista Illa i dels que van signar el manifest a favor d’una regeneració total de la cúpula del partit i, per tant, en contra que Oriol Junqueras opte de nou a la presidència. El manifest portava el títol Reactivem l’Esquerra Nacional i va ser un preludi de la candidatura de Nova Esquerra Nacional, vinculada a Marta Rovira però també a Roger Torrent, Teresa Jordà o Raquel Sans. Aquell manifest també el van signar més de 25 militants ebrencs, entre els quals històriques com la Marta Cid o altres alcaldes com el de Miravet, Miquel Morales, tot i que ara el batlle riberenc no s’ha significat públicament en favor de Nova Esquerra. Sí que ho han fet, a més a més de Roig, el portaveu del grup municipal republicà a Deltebre, Joan Alginet; l’ampostí Jesús Auré, gerent de l’empresa municipal Tortosa Esport; el militant moranovenc Marc Ferrer Prada o el senienc Eugeni Villalbí Godes, exsecretari general de Joventut de la Generalitat entre el 2006 i el 2011. La candidatura, que es va presentar en societat el passat 29 d’agost, aposta per “noves maneres de fer” que aporten “aire fresc”. Encara no se sap qui l’encapçalarà i, per tant, qui serà el candidat a la presidència d’Esquerra Republicana de Catalunya. La candidatura de Junqueras, al seu torn, farà la posada de llarg el 21 de setembre a Olesa de Montserrat i també s’autodefinix com “un moviment de renovació”.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 4 =

Últimes notícies