HomeSocietatLa Cambra de Comer莽 de Barcelona considera "indispensable" la interconnexi贸 de xarxes...

La Cambra de Comer莽 de Barcelona considera “indispensable” la interconnexi贸 de xarxes per fer arribar aigua de l’Ebre a Barcelona

La Cambra de Comer莽 ha qualificat “‘d’indispensable” la interconnexi贸 del Consorci d’Aig眉es de Tarragona amb el sistema Ter-Llobregat per combatre la sequera que afecta Barcelona i els municipis que s’abasteixen d’aquesta darrera conca. Aix铆 ho ha expressat aquest dimecres el vicepresident primer de la Cambra, Eloi Planes, en la presentaci贸 de les mesures urgents per aplicar un nou model h铆dric a Catalunya. Planes ha subratllat que Catalunya est脿 patint una sequera “sense precedents” i que l’impuls que es va donar en les inversions del darrer episodi del 2007 i 2008 “es va difuminar amb molta rapidesa“. Per aix貌, la Cambra proposa avan莽ar una d猫cada les inversions previstes, que quantifica en 5.200 milions fins al 2040.

Per a un termini m茅s curt de temps, fins al 2030, l’ens cameral ha precisat que aquesta inversi贸 sumaria al voltant de 3.200 milions d’euros corresponents a les actuacions previstes per l’ACA per al per铆ode 2022-2027 (2.438 milions), juntament amb les actualitzacions de les inversions de les dessalinitzadores Tordera-II i Foix (+245 milions) i les inversions que es destinarien al Bes贸s (550 milions). A aquestes actuacions, caldria sumar-li els 1.950 milions d’euros previstos en el Pla Estrat猫gic del Cicle Integral de l’Aigua, previst per al 2050 per貌 que la Cambra vol que estigui apunt pel 2040 i que inclou una nova ETAP al Bes貌s i una ERA al Bes貌s.

La Cambra ha presentat aquest dimecres l’informe ‘De la sequera a la transici贸 h铆drica” elaborat pel Gabinet d’Estudis d’Infraestructures. La directora del gabinet, Alicia Casart, ha advertit que si l’episodi de sequera s’allarga fins al 2025 l’脌rea Metropolitana de Barcelona podr脿 afrontar el seu d猫ficit h铆dric i no s’adopten actuacions urgents, com per exemple aquest transvasament.

Concretament, Casart ha detallat que si es mant茅 el consum de 6,8 metres c煤bics per segon al mar莽 del 2025 es traduir脿 amb un d猫ficit de 2,5, que es podria compensar amb l’aportaci贸 de 0,7 metres c煤bics per segon si l’ETAP del Bes貌s est脿 en marxa, de 0,3 metres c煤bics per segon procedents de l’estaci贸 regeneradora del Baix Llobregat i 1,5 metres c煤bics per segon procedent del Consorci d’Aig眉es de Tarragona.

De fet, la Cambra ha situat entre les inversions d’emerg猫ncia per aquest any i el que ve els 27 milions d’euros per a l’ampliaci贸 de l’ETAP Bes貌s, els 40 milions en actuacions de l’ETAP estrelles, pous i Sant Feliu i 275 milions d’euros per a la connexi贸 de conques.

Si hagu茅ssim fet els deures com a col路lectiu avui no estar铆em en el punt on ens trobem”, ha lamentat Planes, que ha afegit que la situaci贸 actual 茅s conseq眉猫ncia d’una “d猫cada d’inversions no fetes, fluctuacions en les planificacions i manca d’inversions“. Planes ha apostat, per altra banda, per pol铆tiques de suport als sectors productius i per generar una regulaci贸 positiva que obligui i sancioni per貌 que tamb茅 doni ajudes a qui compleix amb un nou model d’estalvi, entre d’altres, com per exemple l’elaboraci贸 de plans sectrorials.

Amb tot, ha declinat buscar “culpables” i ha reclamat aprendre de l’actual sequera per caminar cap a una transici贸 h铆drica quan la pressi贸 de la sequera es rebaixi.

L’estudi elaborat per la Cambra constata un fort descens en les inversions en el cicle de l’aigua durant la darrera d猫cada. Aix铆, entre el 2013 i el 2021 quantifica en 24 milions d’euros l’execuci贸 en aquestes actuacions, una xifra que est脿 molt per sota els 385,6 milions d’euros del per铆ode 2007-2011. Coincidint amb el pic de l’anterior sequera, es van invertir 642,7 milions d’euros el 2008 per貌 aleshores aquesta xifra va anar caient fins a tocar fons entre els anys 2013 i 2016 mentre que en la resta va patir diverses fluctuacions, per貌 sempre amb quantitats molt baixes.

En aquest sentit, el cap del Gabinet d’Estudis Econ貌mics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha adm猫s que la crisi econ貌mica tamb茅 hi va tenir a veure. Altres factors van ser les pluges i les restriccions pressupost脿ries.

Una altra conclusi贸 de l’estudi 茅s que el 80,7% del VAB est脿 actualment exposat a la sequera tot i que les conques internes nom茅s sumen el 30,5% de l’aigua consumida. Per sectors, en les conques internes ho est脿 el 82,6% dels serveis, el 75,9% de la ind煤stria, el 86,4% de l’hostaleria, el 78,6% de la construcci贸 i el 44,6% de l’agricultura. Aquest darrer 脿mbit 茅s l’煤nic que el percentatge 茅s menor que en la Confederaci贸 Hidrogr脿fica de l’Ebre.

A m茅s, cal destacar que l’exposici贸 del sector tur铆stic, molt important en el pes de l’economia catalana. Concretament, el 52,9% de les places tur铆stiques estan exposades a les actuals restriccions i aquest percentatge s’eleva encara m茅s en el sector hoteler, fins als 67,9% de les places.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

2 + 1 =

脷ltimes not铆cies