HomeAgriculturaLa Cambra de Comerç de Reus i Unió de Pagesos demanen la...

La Cambra de Comerç de Reus i Unió de Pagesos demanen la declaració del Priorat i la Terra Alta com a zona catastròfica

La Terra Alta ha tornat a la normalitat després del sotrac del temporal Filomena del cap de setmana del 9 i 10 de gener. La neu, que va dixar gruixos de més de 50 centímetres en municipis com Arnes, Horta de Sant Joan o la Fatarella, ja ha desaparegut pràcticament i, en molts camps de cultiu, la neu va acabar partint una gran part d’oliveres i ametllers i va colgar camps de vinya. Des del sindicat Unió de Pagesos i la Cambra de Comerç de Reus ja demanen a la Generalitat que s’inicien els tràmits per a declarar les comarques de la Terra Alta i el Priorat com a zones afectades per una emergència -zones catastròfiques, en terminologia de l’administració estatal- i així activar nous ajuts estatals per a restablir les activitats productives afectades.

Un cop superades ja les afectacions del temporal, que va provocar talls de llum en una desena de municipis de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre durant el cap de setmana del 9 i 10 de gener, amb temperatures sota zero, i havent ja extingit les acumulacions de la neu als carrers, és temps de quantificar els danys causats pel temporal.

La majoria es concentren als camps de cultiu. En una entrevista a Ràdio Móra d’Ebre, el president de la Denominació d’Origen Protegida, Josep Pere Colat, ha assegurat que “almenys en cinquanta anys, no s’havia vist a la Terra Alta”. Assegura que oliveres d’entre deu i quinze anys, “s’han obert per la creu, per mig” i també oliveres centenàries “tenen moltíssimes rames trencades en camps que semblava que haguessen estat bombardejats”. Colat reconeix que moltes d’estes oliveres centenàries “s’hauran d’arrancar, perquè estan partides des de la soca, a vint centímetres del terra i plantar de nou”. Això es traduirà en “afectacions molt importants” de cara a la temporada del 2021, que començarà al novembre. “Seran menys quilos que podarem i se’n ressentiran les cooperatives i els molins”, lamenta. Les afectacions del temporal Filomena s’afegeix a altres problemes que arrossega el sector primari. “Els preus estan molt baixos en l’oli, i el 2020 el sector del vi va patir els efectes de la míldiu”, lamenta Colat.

El president de la DOP ha assegurat que properament esperen la visita de la consellera d’Agricultura de la Generalitat per tal que puga presenciar els efectes del temporal. En este sentit, l’alcalde de la Fatarella, Francisco Blanch, ha destacat que “prop d’un 80% de les oliveres han estat afectades en molts camps” i això serà “una dificultat afegida en temps molt complicats per als agricultors”.
Per això, des de la Cambra de Comerç de Reus -on pertanyen totes les poblacions de la Terra Alta- ja han adreçat una carta al conseller d’Empresa i Ocupació, Ramon Tremosa, perquè presente davant l’Administració de l’Estat la proposta perquè les comarques del Priorat i la Terra Alta siguen reconegudes com a zones afectades per una emergència de protecció civil. Just este dimarts -dia 19- el Consell de Ministres ha aprovat la petició per a declarar zones catastròfiques diferents indrets de comunitats com Madrid, Castella i Lleó, Castella la Manxa, Astúries, Aragó, la Rioja, Andalusia o Navarra, a petició de la seua administració autonòmica.

La declaració com a zona catastròfica obre la porta a la intervenció de l’Estat per a concedir ajudes a municipis i altres administracions per tal de tirar endavant intervencions de primera necessitat després del temporal, i també es preveuen ajuts per a produccions agrícoles i ramaderes que hagen estat afectades. També es pot plantejar la porta a la reducció d’alguns impostos, el de béns immobles, trànsit o activitats econòmiques.

La Cambra de Comerç de Reus ha detallat, en un comunicat, que “cal donar les respostes a les necessitats que requerix el territori, sentint-se recolzat per administracions superiors” i ha destacat “la feina dels ajuntaments que han de fer mans i mànigues per a donar resposta a les necessitats dels veïns”. Des de la Cambra també s’ha subratllat la situació del Priorat, on la neu va ensorrar la nau industrial de l’empresa més gran de la comarca, Fermator, afincada a Falset, i que dona feina a prop de 120 treballadors.

El sindicat Unió de Pagesos també ha reclamat la inclusió de Catalunya dins la declaració de zona catastròfica. Demanen al Govern espanyol “que corregisca el contingut de l’acord” del passat dimarts, que inclou vuit comunitats autònomes i que, segons el sindicat, “exclou, de manera discriminatòria, Catalunya”. Així mateix, en un comunicat, Unió de Pagesos reclama als subdelegats del Govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, i a Tarragona, Joan Sabaté, així com a la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que “actuen d’acord amb les seues responsabilitats i defensen els interessos dels ciutadans afectats”.

El PSC demana compensacions també al delta

El PSC s’ha afegit a la demanda per a declarar els territoris afectats com a zones catastròfiques, i ha afegit també les afectacions que el Filomena va tenir al delta de l’Ebre.

L’alcalde de Batea i candidat ebrenc a les llistes del Parlament de Catalunya, ha instat la Generalitat “que elabore una relació dels danys que el temporal Filomena ha provocat a Catalunya i que ho lliure al Govern de l’Estat perquè es puguen rebre les ajudes que s’han habilitat per als damnificats del temporal”. Paladella ha subratllat que “és competència de la Generalitat fer-ho”.
A banda de les afectacions als cultius de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, els socialistes han posat l’accent en la necessitat d’incloure -en la relació de danys- les afectacions del Filomena sobre la costa del delta de l’Ebre. “El Govern de l’Estat ha habilitat un primer paquet d’urgència per a fer front a les actuacions més urgents”, ha subratllat

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies