HomeSuccessosLa cèl·lula terrorista es va moure per les Terres de l'Ebre durant...

La cèl·lula terrorista es va moure per les Terres de l’Ebre durant un any sense aixecar sospites

Entre els detalls sobre la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils que s’han airejat els darrers dies, han sobtat les imatges on es veu els joves de Ripoll preparant alegrement explosius destinats a perpetrar una massacre. El vídeo és un dels elements del sumari del cas que instruïx l’Audiència Nacional. Altres detalls destacats que s’han filtrat són els diversos escenaris que els terroristes havien pensat com a objectius del seu atac: el Camp Nou, la Sagrada Família, el festival Rototom de Benicàssim, els estadis del Girona i l’Espanyol o concorregudes discoteques de Barcelona i Sitges. Però una de les peces clau per a encaixar tot el trencaclosques és la casa d’Alcanar: el lloc on preparen amb absoluta normalitat més de 200 quilos d’explosiu.

 

Per què Alcanar?

Com ja és sabut, el líder del grup, l’imam Abdelbaki Es Satty, va estar tancat a la presó de Castelló i en sortir el 2014 es va moure per la província. En el sumari consta la declaració d’un conegut, que afirma que el 2016 Es Satty i altres dos joves de la cèl·lula treballen en la campanya de la taronja. No queda clar si és a la comarca del Montsià, però d’acord amb este testimoni, és llavors quan troben la casa abandonada de la urbanització Montecarlo i l’ocupen. Abans haurien intentat fabricar explosius en un pis de Ripoll. Opció que van descartar per manca d’espai.

Des que s’instal·len el 2016, dos dels joves reben la visita dels serveis socials d’Alcanar. Younes Abouyaaqub (responsable de l’atropellament massiu de la Rambla) i Youssef Alla (un dels dos morts a l’explosió del xalet), van poder empadronar-se al municipi. En la declaració de l’assistenta social que recull el sumari, s’indica que no van trobar indicis que preparessen cap delicte i que eren nois “educats”. El regidor de l’Ajuntament d’Alcanar, Jordi Bort, recorda que els serveis socials han de “preservar l’anonimat” de les persones que atenen. Els joves van rebre ajuda alimentària.

 

Sacs amb peròxid d’acetona utilitzat pels terroristes per fabricar explosius.

 

Preparació meticulosa

Un altre punt que falta per esclarir és si van establir una xarxa de contactes a la zona, una possibilitat que rebutgen els Mossos d’Esquadra. Pel que s’ha investigat, s’haurien fet servir de persones de forma puntual. Com un botiguer de Vinaròs, Said Ben Iazza, ara en presó preventiva. Segons el sumari, els hauria deixat una furgoneta amb refrigerador amb la qual van a comprar 240 litres de peròxid d’hidrogen necessaris per a fabricar les bombes.
La compra de tot el material comença un mes abans dels atemptats i involucra altres poblacions de les Terres de l’Ebre. Primer a Tortosa, el 12 de juliol, compren desenes de litres d’acetona i peròxid d’hidrogen. A continuació, ho fan a Campredó, Gurb (Osona) i Vinaròs. En total reunixen més de 500 litres i ho haurien fet sense trobar les limitacions legals corresponents. Per a completar les bombes, a la Ràpita adquirixen articles de ferreteria, fundes de coixí i brides En esta població, segons el sumari, també treuen diners de caixers automàtics. En paral·lel, reunixen un centenar de bombones de butà que pensaven fer servir per a amplificar l’explosió.

El grup terrorista va tenir temps suficient per a buscar els diners per  a finançar els seus plans i per a fer-ho sense aixecar sospites. La investigació revela que van cometre petits furts i van vendre joies en botigues Compro Oro de Vinaròs per valor de 2.500 €. També van intentar aconseguir crèdits instantanis a través d’empreses com Cofidis. Pel que fa al transport, van tractar de llogar furgonetes en diverses ocasions. Fins i tot, el mateix dia 16, un dels jihadistes morts a l’explosió d’Alcanar va intentar llogar un tot terreny. Sí que ho van aconseguir amb tres furgonetes: dos es van trobar abandonades i l’altra va servir per a matar 14 persones a la Rambla de Barcelona.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies