La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha decretat la situació excepcional per sequera extraordinària per a la unitat del Baix Ebre, que comprèn des de Mequinensa al delta de l’Ebre. La declaració d’aquest dijous planteja una reducció de les concessions de reg, que ja estan al 50%. S’haurà de concretar en la pròxima comissió de desembassament. Amb aquest context, el Govern insisteix que cal garantir els cabals ecològics dels canals en els 20 m3/s, per arribar als camps d’arròs i per al seu ús ambiental a les badies i llacunes. Acció Climàtica ha constituït aquesta setmana les dues taules de seguiment, una per hemidelta, del Pla integral de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre (PIGADE) – inclòs en l’Estratègia Delta -.
La CHE ha declarat en situació excepcional de sequera extraordinària les unitats territorials Capçalera i eix de l’Ebre, Iregua, Aragó i Arbar i la del Baix Ebre. La situació és “d’escassedat“, segons l’informe de seguiment del mes d’abril amb el qual “es constata”, segons l’organisme governamental, que “l’evidència d’una situació crítica por falta de recurs d’aigua”.
En el cas de la unitat del Baix Ebre, el sistema d’embassaments de Mequinensa i Riba-roja es troba al 58% de capacitat amb 1.008 hm3. Aquest “baix volum” no s’havia registrat en tota la sèrie històrica des de la construcció dels dos pantans un mes d’abril. La situació s’agreuja perquè, a més a més, les aportacions “estan sent molt reduïdes”.
Pèrdues milionàries
La CHE es planteja fins i tot reduir les concessions del rec que ja estan a la meitat i estima que les pèrdues del cultiu de l’arròs al de delta de l’Ebre tindran un cost de 70 milions d’euros. Pel que fa a la producció de mol·luscs de les badies del Delta també es preveu una reducció del 30% perquè no hi arribarà prou aigua dolça.
Reunions mensuals del PIGADE
Mentrestant, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa les taules de seguiment del PIGADE on es vol recollir “experiència, coneixements i punts de vista” dels diferents actors del delta de l’Ebre per “materialitzar les actuacions previstes en el pla” i coordinar l’ús ambiental dels cabals. El director territorial Jesús Gómez reivindica que “l’aigua que inunda els camps d’arròs afecta la pervivència de tota la fauna associada” i que “dona riquesa i equilibri ecològic als fràgils ecosistemes aquàtics” de la badia del Fangar i els Alfacs.
Les taules de seguiment del PIGADE estan integrades per les comunitats de regants, representants dels caçadors, Prodelta, Fepromodel, Confraria de Sant Pere, sindicats agraris, Unió de Pagesos i JARC, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i la fundació SEO Birdlife, en representació de les entitats conservacionistes. D’entrada han creat una eina efectiva d’informació de cabals disponibles per a ús ambiental al delta, que coordinarà el Parc Natural. Les reunions es faran cada mes.
El PIGADE preveu una inversió de 36,7 milions per a la gestió integral de l’aigua dolça del delta, un pla que s’afegeix a les accions de l’Estratègia Delta relacionades amb la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic i la protecció de la part interior del Delta (116,7 milions d’euros d’inversió).