HomeAgriculturaLa CHE garantix la campanya de reg al delta de l’Ebre després...

La CHE garantix la campanya de reg al delta de l’Ebre després de les restriccions de l’any passat

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha assegurat la campanya de reg per enguany al delta de l’Ebre, dixant enrere les restriccions patides durant l’any passat. Segons se va informar en l’última reunió de la comissió de desembassament del pantà Mequinensa – celebrada a Saragossa el passat 12 de març- les previsions d’emmagatzematge d’aigua d’este embassament, el més gran de la conca, permeten ja garantir els cabals ambientals i tots els usos del tram final del riu fins a la tardor. Just esta setmana el pantà de Mequinensa es troba al 95 % de capacitat amb un total de 1.311 hm3 d’aigua embassada.

Segons dades de la CHE, a les quals ha tingut accés este mitjà, les dades de provisió amb les que treballa l’organisme de conca preveuen una primavera amb volums embassats de més del 90 % -cal recordar que l’inici del reg al Delta té lloc a finals d’abril. A més, l’aigua embassada a hores d’ara a Mequinensa més les previsions del desgel de la primavera, permetran segons la CHE arribar al 30 de juny amb una reserva d’aigua al pantà per sobre del 85 %, fet que permet garantir tots els usos fins a la tardor.

Estes previsions han donat “tranquil·litat” als regants del delta de l’Ebre que l’any passat van patir restriccions de fins al 50 % de la concessió a causa de la sequera, cosa que va complicar seriosament la campanya de l’arròs. A més, pels volums embassats, els regants expliquen que esperen una molt bona campanya en dotació de reg, després de dos estius consecutius amb problemes per la falta d’aigua. Javier Casanova, president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, insistix que les provisions de l’embassament de Mequinensa permeten encarar una campanya arrossera amb “normalitat” després de dos anys: “Ningú ho recorda, però al 2022 ja vam patir molt amb la sequera, no en les dimensions de l’any passat, però sí vam patir mala qualitat d’aigua i moments en què no entrava l’aigua que havia d’entrar pels canals. Per tant, fa dos anys que no tenim una situació de normalitat”.

Cal recordar que el canal de la Dreta de l’Ebre té una concessió del 27 m3/s i el de l’Esquerra, de 19 m3/segon.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 4 =

Últimes notícies