HomeAgriculturaLa collita de clementines i mandarines augmenta un 20% a les Terres...

La collita de clementines i mandarines augmenta un 20% a les Terres de l’Ebre

La Federaci贸 de Cooperatives Agr脿ries de Catalunya (FCAC) ha indicat que la collita de clementines i mandarines ha augmentat un 20% a les Terres de l鈥橢bre respecte a la campanya passada. Tot i aix貌, el sector de c铆trics afronta amb molta preocupaci贸 la recta final per la “forta” compet猫ncia de pa茂sos tercers, aix铆 com per “l’elevada” incid猫ncia de plagues, com ara el cotonet de Sud-脿frica o l’aranya oriental. L’increment de producci贸 d’enguany es produeix despr茅s que la collita de l’any passat fos m茅s baixa de l’habitual. La producci贸 es va xifrar en 82.000 tones de clementina i altres mandarines i en 27.000 tones de taronja. Pel que fa als preus, han augmentat entre 10 i 15 c猫ntims per quilo.

Des de la FCAC assenyalen que aquest increment del preu percebut 茅s perqu猫 la sequera ha provocat una disminuci贸 de la collita a determinades zones d’Espanya. “La millora dels preus ha compensat parcialment l’augment dels costos de producci贸 i salarials“, subratllen en un comunicat.

Respecte a les plagues, el portaveu de c铆trics de la FCAC, Federico Tarazona, ha explicat que han arribat amb “la importaci贸 de c铆trics de fora d’Espanya” i que l’escalfament global “afavoreix” els seus cicles reproductius. “A m茅s, l’emerg猫ncia clim脿tica contribueix a l’aparici贸 d’alteracions fisiol貌giques del fruit, que s’ha de treure del canal de comercialitzaci贸“, ha afegit.

En els darrers anys, moltes finques s’han abandonat per la crisi de preus que arrossegava el sector. De les 9.700 hect脿rees de c铆trics que hi havia a Catalunya l’any 2012, actualment en queden unes 8.000. Des de la federaci贸 diuen que l’abandonament de gaireb茅 2.000 hect脿rees de cultiu provoca l’aparici贸 de focus de mosca de la fruita a les finques que ja no es cultiven, per貌 que no s’hi han arrencat els arbres.

D’altra banda, la “forta” compet猫ncia amb c铆trics importats de pa茂sos tercers “dificulta” que el consumidor aposti pel producte local com a primera opci贸 de compra, i gaireb茅 el 95% de la producci贸 ebrenca s’acaba destinant a exportaci贸. Des de la FCAC recorden que les cooperatives agr脿ries produeixen el 36% del total de c铆trics cultivats a Catalunya.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 22 = 24

脷ltimes not铆cies