HomeSense categoriaLa collita de l’oliva caurà a les quatre comarques de l’Ebre per...

La collita de l’oliva caurà a les quatre comarques de l’Ebre per les pluges de la primavera i la sequera de la tardor

EDICIÓ PAPER // La producció d’oli caurà en picat a les Terres de l’Ebre durant esta campanya. Els pagesos han començat ja una de les últimes collites de l’any i en alguns indrets, com a la Terra Alta, la caiguda representarà entre un 25 i un 30% de la collita, mentre que en alguns punts del Montsià, els agricultors colliran un 60% menys, sempre en funció de la finca i les varietats cultivades.

La cooperativa agrícola del Camp, de Santa Bàrbara, compta amb uns 1.300 socis que cultiven, especialment, les varietats emblemàtiques del sud de Catalunya i el nord de Castelló, la farga, la morruda, la sevillenca. Enguany, però, encaren una de les pitjors collites dels últims anys. El gerent de la cooperativa, Josep Lluís Cardona, ha assegurat en declaracions a este setmanari que “la caiguda se situarà al 60%”, mentre que els preus del fruit no ha augmentat respecte de l’any passat. “Les pluges de la primavera, durant la floració dels arbres ha acabat fent que la producció siga molt més baixa”, detalla Cardona.

En este sentit, Pere Albacar, president de la cooperativa Soldebre -amb uns 1.500 associats- afegix que, a les pluges de la primavera, “s’hi ha sumat una sequera als mesos de tardor”, que ha acabat agreujant les previsions de la collita. “En les zones de secà, la caiguda ha estat molt acusada”, subratlla Albacar. En el cas de Soldebre, a  més les varietats de la farga, la morruda i la sevillenca també tenen producció minoritària d’altres tipus, amb cada cop més arbequina i també les varietats minoritàries de la picual i l’empeltre.

Precisament, la varietat de l’empeltre és la varietat insígnia a la Denominació d’Origen Protegida Terra Alta, que inclou els dotze municipis terraltins i també de Flix, Riba-roja d’Ebre i Ascó, a la Ribera d’Ebre. En general, als quinze municipis la producció caurà entre un 25 i un 30%. El president de la DOP, Josep Pere Colat, ha destacat, però, que “les afectacions per la mosca de l’olivera enguany han estat molt poques”, i això farà que la qualitat de l’oliva siga excel·lent, com també corroboren des de Soldebre i l’Agrícola del Camp.

Tot i això, el preu seguix baix. En declaracions a Canal Terres de l’Ebre, l’agricultor Joan Domènech, de la Pobla de Massaluca, lamenta que se situa entre els 20 i 30 cèntims el quilo i això suposa “que les despeses siguen moltíssimes” i que “els beneficis acaben quedant amb uns 5 o 10 cèntims el quilo”. “Això no és sòlid i, si en els propers anys no canvia, el cultiu no tindrà viabilitat”, lamenta Domènech.
 

Un ull posat als Estats Units
Els productors de les Terres de l’Ebre es mostren expectants pel futur dels aranzels que imposen els Estats Units. L’octubre de l’any passat el president Donald Trump va incrementar les taxes sobre l’oli envasat d’un 3,5% a un 25% i això s’ha traduït en un desavantatge competitiu respecte altre països com Tunísia, Portugal o Grècia, que no suporten el mateix cost aranzelari. Malgrat que el pes de les exportacions al mercat nord-americà és baix, el sector confia que un possible govern demòcrata revertisca o suavitze les polítiques proteccionistes que ha imposat fins ara Donald Trump. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

61 + = 67

Últimes notícies