HomeSense categoriaLa Comissió per la Retirada i el Síndic volen un pla “detallat”...

La Comissió per la Retirada i el Síndic volen un pla “detallat” per a traure el monument

EDICIÓ PAPER // El Síndic de Greuges ha adreçat una carta al Departament de Justícia perquè detalle les previsions i el pla previst per a retirar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa. La va enviar després de les declaracions de la consellera, Ester Capella, reiterant que Justícia assumirà esta actuació, un cop va transcendir el contingut d’un informe de la CHE favorable a la descatalogació del monòlit, un tràmit que d’altra banda l’Ajuntament ha recordat que no és necessari per a materialitzar la retirada.

El Síndic, Rafel Ribó, ha recordat, tal com ja apuntava en una actuació d’ofici iniciada l’any 2015, que les administracions tenen “l’obligació legal” de retirar-lo, segons determinava la Llei de la memòria històrica del 2007 amb referència als símbols commemoratius d’exaltació de l’alçament militar, la guerra civil i la repressió de la dictadura franquista. El Síndic sortia aleshores al pas de la consulta popular que ja preveia l’Ajuntament de Tortosa, amb l’aval de tots els grups menys la CUP.

Segons raona ara el Síndic, la iniciativa mostrada pel Departament de Justícia s’adiu amb la seua resolució i, amb voluntat de fer-ne seguiment, ha demanat a la Generalitat que l’informe de les actuacions portades a terme i les previstes per a fer efectiva la retirada. 

Per la seua banda, la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa ha celebrat tant l’anunci de la consellera Capella en el sentit que la Generalitat farà efectiva la retirada com la culminació imminent de la descatalogació per part de l’Ajuntament, en considerar-ho un doble pas més “per la recuperació de la dignitat democràtica i per l’eliminació dels símbols feixistes de l’espai públic que, incomprensiblement, els diferents governs democràtics han tolerat durant més de 40 anys”. 

La plataforma, però, també ha subscrit les demandes de concreció del Síndic: “El Govern ha de dixar-ho tot planificat i enllestit per tal que la pròxima convocatòria electoral no supose cap entrebanc per a la retirada definitiva”, avisa en un comunicat.

D’altra banda, la vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, va afirmar dimecres que l’executiu de Pedro Sánchez no té cap objecció a la retirada del monument franquista de Tortosa.
 

“El retard en anys no pot ser responsabilitat de l’estat”
Calvo defensa que el “retard en anys” de traure’l “no pot ser responsabilitat en absolut de l’administració general de l’Estat”. En resposta a una pregunta de la diputada d’ERC al Congrés Carolina Telechea durant la sessió de control, Calvo ha remarcat que totes les administracions tenen la facultat de retirar simbologia franquista, segons la Llei de memòria històrica del 2007, i ha instat els republicans a donar suport a la futura nova llei perquè estes retirades siguen “més àgils”. Telechea ha afirmat que la Generalitat està compromesa amb “la veritat i la reparació” i ha retret la “inacció” del Govern espanyol. La diputada d’ERC ha remarcat que és la Generalitat la que està disposada a assumir el cost de la retirada i ha esperat que l’executiu no pose “traves”

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 10 = 13

Últimes notícies