HomePolíticaLa CUP promou mocions contra la Via Blava de l'Ebre als ajuntaments...

La CUP promou mocions contra la Via Blava de l’Ebre als ajuntaments d’Alcanar, Móra d’Ebre i Tortosa

La CUP presentarà mocions contra la Via Blava de l’Ebre, el projecte de Sercosa per construir tres assuts i centrals hidroelèctriques al tram final del riu. Ho faran als ajuntaments on tenen representació, a Alcanar (Montsià), Móra d’Ebre i Tortosa. Els anticapitalistes denuncien l’impacte ambiental “greu” del projecte i rebutgen “l’assenyalament” que Sercosa fa contra activistes de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). La moció demana a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que rebutgi els expedients del projecte i als consistoris afectats pels assuts que no donin cap permís. Sercosa, per la seva banda, ha anunciat unes jornades tècniques al març on enginyers i experts debatran sobre els efectes dels nous assuts al riu.

La CUP denuncia que Sercosa ha desplegat “una campanya de màrqueting verd” per crear “una imatge il·lusòria de responsabilitat social i ecològica“. Per als cupaires l’oferta “de grans inversions i llocs de treball a canvi de l’espoli de recursos” és “un xantatge” al territori. El regidor de la CUP a Tortosa, Sergi Arnau, ha recordat que l’assut i la central hidroelèctrica que l’empresa ja té a Xerta només dona feina a dues persones i contribueix “en poc menys del 4%” al pressupost del municipi“. El ple ordinari de Tortosa de dilluns vinent serà el primer on es debatrà la moció.

Revisió de l’impacte ambiental

Sercosa ha anunciat que actualitzarà i revisarà els estudis d’impacte ambiental del projecte la Via Blava de l’Ebre, una revisió que s’exposarà i es debatrà en unes jornades tècniques que l’empresa inversora celebrarà a Tortosa, al març, amb enginyers i experts en obra hidràulica i rius com a ponents convidats.

L’empresa ha demanat a la PDE poder intervenir en la seva assemblea general, del 26 de febrer. Com la resta d’organismes assistents se’ls ha concedit un minut i mig, que diuen que aprofitaran per invitar la plataforma i “a tothom” a participar en les jornades de març.

El conseller delegat de Sercosa, Xavier Vinyals insisteix que els assuts fluents “no estan aterrats i no renten llims” i defensa que amb les jornades de març es vol “aportar informació i arguments solvents per a un debat “serè i constructiu“. Segons Vinyals, hi ha ubicacions més “rendibles” que Tortosa-Campredó, Benifallet i Garcia però defensa que s’hagi escollit aquest localització perquè es generaran 80 quilòmetres de riu navegable, que es possibilita amb l’encadenament de les cues de rabeig dels assuts, que augmenta la làmina d’aigua, una petició que segons Sercosa “els va fer l’Ajuntament de Tortosa fa vint-i-cinc anys“.

L’empresa defensa que cal “el suport del territori” per canviar “la posició contrària de la CHE“, que s’oposa a concessions aigües avall, però les autoritza fora de Catalunya, riu amunt.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies