“Estem coordinats i preparats per atendre este nou repte. Demanem tranquil·litat, però demanem lògica i el compliment de les mesures d’autoprotecció. L’objectiu és evitar el col·lapse del sistema sanitari perquè els infarts no paren i s’han d’atendre”. D’esta manera, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, que ha explicat que s’ha creat un grup de comunicació amb tots els alcaldes i un gabinet de crisi interdepartamental, ha fet una crida a la població ebrenca davant la situació de distanciament social decretada per l’executiu, amb mesures que s’han començat a aplicar este divendres amb el tancament de tots els centres educatius, acompanyat de la clausura de la majoria d’equipaments municipals.
La directora dels Serveis Territorials de Salut, Mar Lleixà, i la directora de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, Maria José Rallo, van explicar que l’impacte major dels sis positius per coronavirus que s’han confirmat a la regió sanitària ebrenca es produïx pel cas d’una cirurgiana d’Ulldecona, que ha obligat a aïllar als seus domicilis a tot l’equip de cirurgia de l’hospital de referència del territori i està portant a desprogramar o reprogramar intervencions quirúrgiques no urgents. S'”intentaran mantenir” o es reprogramaran amb data concreta o es derivaran a altres centres les intervencions oncològiques.
“És el moment de la calma, la coherència, el sentit comú i la coordinació”, va traslladar Lleixà, que per fer front a la crisi sanitària va reivindicar la potència de la xarxa d’Atenció Primària i va posar a diposició de la ciutadania, a més a més del 061 ara gratuït i el 112, el telèfon d’atenció al ciutadà de la Regió Sanitària, un servei “reforçat” a través del 977448170; així com un test que oferix telemàticament el Canal Salut per a que els pacients que tinguen símptomes que els facen dubtar, el facen servir abans de recórrer al 061, que per moments està saturat. En cas que els serveis sanitaris consideren que hi ha motius per fer la prova del coronavirus i no hi haja simptomatologia greu que aconselle l’ingrès hospitalari, la prova es farà a domicili. A l’hospital, Lleixà va explicar que es fomentaran els canals no presencials per mantenir algunes visites programades i altres es reprogramaran, així com proves i visites rutinàries. La directora del centre, Maria José Rallo, va fer una crida a fer un ús racional del servei d’urgències i va revelar que s’habilita i es confina una planta de l’hospital en previsió d’ingressar i atendre adequadament els pacients infectats de risc -gent gran amb malalties cròniques i immunes-, ja que s’espera que en els propers dies es vaja incrementant el nombre de casos. De moment, segons Rallo, s’ha intentat disminuir també l’activitat de l’hospital, com la del país, per intentar protegir els professionals i en previsió del que vindrà, ja que la directora recordava que “un 20% de la població pot patir patologies greus” en cas d’infectar-se amb el coronavirus.
Finalment, el subdirector de Salut Pública de la Generalitat, Conrad Cases, va apuntar que s’espera el pic de la fase epidèmica actual per a d’aquí a dos o quatre setmanes i, en el cas de la regió ebrenca, va valorar positivament que en el cas dels altres cinc infectats per coronavirus al marge de la cirurgiana, “es coneix perfectament la cadena de transmissió”.