HomeSense categoriaLa descontaminació del pantà de Flix es reprendrà este mes i acabarà...

La descontaminació del pantà de Flix es reprendrà este mes i acabarà el 2019

El Govern espanyol ha comunicat a l’Ajuntament de Flix que preveu reprendre la descontaminació del pantà a partir d’este mateix mes d’octubre, quan està prevista l’arribada, des dels Països Baixos, d’una draga succionadora per a poder extraure els fangs contaminats que resten al fons. L’empresa pública Tragsa, a qui Acuamed ha encarregat els treballs, ultima també la posada en marxa de la planta de tractament de fangs i l’abocador. 

Un cop la draga succionadora haja superat el període de prova previst, començarà a treballar de forma efectiva per a retirar els 80.000 metres cúbics de llots contaminats que l’anterior adjudicatària de l’obra, FCC, va deixar al fons del pantà i va donar per finalitzades les tasques. Unes obres sota la sospita de corrupció i pagaments injustificats que encara estan sent investigades per la justícia. 

En una trobada la setmana passada a Madrid, el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i el director general de l’aigua, Manel Menéndez, van assegurar a l’alcalde de Flix, Marc Mur,  que el calendari preveia “l’inici de les obres sempre dins de l’octubre i la finalització la setmana santa de 2019”. 

Segons ha explicat Mur, “tot fa pensar que la intenció és complir els terminis i dins de l’octubre reiniciar i reprendre les obres a l’embassament de Flix”. Mur ha recordat també l’exigència de l’Ajuntament que esta celeritat vaja acompanyada de les “màximes condicions de seguretat”. 

 

Residus radioactius

El Consell de Seguretat ha inclòs Flix en una llista de sis emplaçaments afectats per residus radioactius. Diversos estudis ja havien demostrat l’existència d’estos residus, procedents de l’activitat de la fàbrica química durant els més de cent anys de la seua activitat. En un comunicat, el CSN assegura que els llots “ja s’han retirat”, fruit dels treballs de descontaminació que es van efectuar per part d’FCC i Acuamed.

Al comunicat del CSN, s’inclou Flix com el darrer dels sis emplaçaments de tot l’Estat on hi havia residus radioactius. En concret, l’organisme destaca que hi havia restes de fosfats a l’embassament, on també hi hauria Urani 238. Estos residus, però, ja s’haurien retirat fins a l’abocador del Racó de la Pubilla, al mateix municipi de Flix. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

87 + = 91

Últimes notícies