HomeInfraestructuresLa deteriorada caserna de la Guàrdia Civil d’Amposta, a punt de ser...

La deteriorada caserna de la Guàrdia Civil d’Amposta, a punt de ser enderrocada

La caserna de la Guàrdia Civil d’Amposta va tancar portes a principis d’este mes de maig. L’edifici, que a l’abril d’este 2021 va complir 66 anys des de la seua construcció, feia anys que es trobava en estat ruïnós, raó per la qual el Ministeri d’Interior vol tombar-lo per a construir-ne un de nou al mateix lloc. El tancament de la caserna per al posterior enderrocament, que es podria iniciar abans d’acabar l’any, ha suposat el reallotjament temporal dels agents a la caserna de la Ràpita, així com el trasllat provisional del servei d’intervenció d’armes a les dependències del cos a Tortosa.

Un cop descartada l’opció de realitzar-hi reformes i confirmada la disponibilitat pressupostària per part del Ministeri d’Interior, el passat 16 de març la directora de la Guàrdia Civil emetia una resolució anunciant el reallotjament temporal dels efectius i els serveis durant, com a mínim, els dos o tres anys que es podrien allargar les obres. Per la seua part, el responsable de la Comandància de Tarragona va comunicar a l’Ajuntament d’Amposta la decisió d’enderrocar i construir una nova caserna al municipi al novembre de l’any passat. En una reunió amb l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, es va comunicar la intenció de buscar unes dependències provisionals de titularitat municipal a la ciutat, però l’alcalde els va comunicar que el consistori no disposava de locals de lloguer.

Ara bé, el batlle afegia que l’objectiu és proposar a Interior que la nova caserna s’ubique en un altre espai diferent de l’actual, cosa que permetria al consistori recuperar els terrenys cedits fa 70 anys per l’Ajuntament franquista. A canvi, Tomàs proposarà al Govern espanyol la cessió d’una parcel·la en una zona residencial de la ciutat, prop d’on se situa el centre comercial abandonat Futuro Ciudad de Amposta, que correspondria a les intencions del cos armat de construir una nova caserna amb habitatges integrats. “Igualment han de construir de nou: els és igual un lloc que l’altre i a nosaltres alliberar esta zona de massificació de serveis ens aniria molt bé”, tancava l’alcalde, que recordava que al voltant del carrer Amèrica, on és ara la caserna tancada, es troben espais com el Centre de Salut Mental Pere Mata, el centre d’art Lo Pati, el Museu de les Terres de l’Ebre o l’Hospital Comarcal.

Sabent que la decisió possiblement està a la mà d’Interior, Tomàs explicava que “a banda de la reunió que ja hem concretat el divendres 21 de maig, estem valorant poder anar a Madrid, que segurament és on es prendrà la decisió definitiva de si s’accepta el canvi d’ubicació o no”. Segons l’alcalde, l’acceptació dels nous terrenys suposaria un tracte favorable tant per a la Guàrdia Civil com per al consistori, ja que els primers s’estalviarien l’enderrocament de l’edifici, que aniria a càrrec del consistori, i l’Ajuntament podria aprofitar l’espai per a ampliar el pati de la llar d’infants La Gruneta, ubicada al costat, i habilitar una zona d’aparcaments molt necessària per a la zona.

La història

La caserna de la Guàrdia Civil va ser una de les obres que l’ajuntament franquista de l’època va efectuar durant els anys 50 a la capital del Montsià. A més de cedir els solars, el consistori de llavors també es va encarregar de construir-lo després que els guàrdies civils ocupessen durant els anys anteriors les cases de Queralt i el xalet Carvallo. La nova casa-caserna per als membres del cos destinats a la població es va inaugurar el 18 d’abril de 1955 amb diversos actes i l’Ajuntament la va entregar a la Direcció General de la Guàrdia Civil.

Anys després, la Guàrdia Civil va compartir les instal·lacions amb una dotació de rurals i una altra de trànsit, fins que l’any 2000 els Mossos d’Esquadra van assumir-ne les competències. En un moment donat, amb el tancament de les casernes de Sant Jaume d’Enveja, Santa Bàrbara, Ulldecona i la Sénia el nombre d’agents va ascendir a gairebé quaranta, tot i que va anar descendint fins a quedar-se’n en poc més de la vintena d’agents que hi havia actualment a l’edifici.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + = 11

Últimes notícies