HomeSocietatLa DGAIA vol estendre el model nòrdic Barnahus: la casa dels...

La DGAIA vol estendre el model nòrdic Barnahus: la casa dels infants abusats

El Departament de Drets Socials vol estendre el projecte ‘Barnahus’, el model nòrdic d’atenció a les víctimes d’abús sexual infantil. Una casa amable, com explica la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, on es concentren tots els recursos que necessiten estos infants.

L’Ajuntament de Tortosa cedirà terrenys municipals per a construir-ne una a les Terres de l’Ebre. Ja ha fet diferents propostes. No només hi ha de cabre l’equipament, sinó que ha de ser un lloc discret, ni al costat d’una estació de busos ni en un lloc poc accessible.

Si alguna cosa m’obsessiona, perquè no hem acabat de portar bé, són els abusos sexuals. És complicat, perquè passa en la intimitat d’un nucli familiar o d’un lloc, i sempre és l’opinió de l’adult contra la del xiquet. A la DGAIA no som experts en trastorns postraumàtics, i els psicòlegs tampoc no tenen molta experiència en tractaments. Per això va sorgir la idea d’ajuntar-ho tot en una mateixa unitat i fer els Barnahus”, explica Esther Cabanes, directora de la DGAIA, que afegix: “Quan es destapa un cas, la víctima descansa, però la família pot rebentar, i el Barnahus ha d’ajudar a gestionar totes les crisis”.

L’objectiu també és que hi haja més condemnes. “Quan som coneixedors d’un possible delicte, estem obligats a denunciar-ho, però si els acusats surten absolts, les víctimes, a més d’haver estat abusades, senten que queden com a mentiders. Els hem de transmetre que no vol dir que no siga veritat, però que per la via penal s’ha de demostrar tot, que els continuarem donant suport. No és fàcil. Vaig anar a veure fa poc a una víctima d’abusos sexuals i em va dir que volia ser neurocirurgià per a veure si podia arreglar el cervell de persones que, com son pare [absolt davant del jutge], eren capaces de fer el que li havia fet a ell. Amb el Barnahus hi ha un coordinador de cada cas que dona coherència al relat que cal portar al jutjat”.

El cas Trinity no ha fet canviar els protocols a la DGAIA, segons Cabanes, però el model Barnahus ha de permetre, en general, assolir uns estàndards de qualitat. “El menor abusat anirà només a un lloc. Seran els professionals dels diferents àmbits els que s’hi traslladaran”. Hi ha una associació, en l’àmbit dels països bàltics, que va crear un programa al respecte, Promise, finançat per Europa, i s’hi poden adherir estats o regions que complisquen uns requisits de qualitat: una casa, un equip psicosocial pagat per l’Administració i una comissió Barnahus.

El primer projecte a funcionar a Catalunya ha estat al Camp de Tarragona. A la comissió corresponent hi ha integrats equips de Salut, d’Ensenyament, de Justícia, la Fiscalia, un magistrat de l’Audiència Provincial, la unitat d’investigació i d’atenció a la víctima dels Mossos, l’Institut de Medicina Legal i Forense o la DGAIA.

“Per exemple, s’ha canviat la manera de fer i tramitar les denúncies per a evitar que les víctimes es retracten. El resultat és boníssim: una de cada cinc persones han estat abusades en la infància, segons els experts, quan els índexs de denúncies eren de l’1,5%. Al Camp de Tarragona ja estem en un 4,5%”, valora Cabanes.

Ara mateix, al Barnahus del Camp de Tarragona s’estan treballant 200 casos, i la proporció de casos de la DGIAC és mínima.

El Departament de Drets Socials també confia en les portes que obre la nova llei contra la violència amb els infants, aprovada l’estiu passat.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies