HomeMedi AmbientLa Diputació de Tarragona presenta un pla per fer front a les...

La Diputació de Tarragona presenta un pla per fer front a les pèrdues d’aigua a les xarxes públiques de 120 municipis de la demarcació

La Diputació de Tarragona compta amb un nou projecte per millorar la gestió de l’aigua i fer front a la situació d’excepcionalitat provocada per la sequera que la demarcació i el país viuen. A les diferents línies d’ajuda que la institució posa al servei dels ens locals, com el Pla ImpulsDipta, que promou la inversió en infraestructures de les xarxes d’aigües municipals, ara s’hi suma el “Projecte de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua mitjançant la digitalització”, un pla que neix per millorar la gestió del cicle integral de l’aigua als municipis de menys de 120 habitants que en fan una gestió directa. El projecte, que pot beneficiar a un total de 142.669 veïns i veïnes de la demarcació té com a objectiu implantar un model adaptat al canvi climàtic i al desenvolupament sostenible. Aquest pla té un pressupost de 10 milions d’euros i per obtenir-ne finançament la Diputació l’ha presentat a la segona convocatòria de projectes de millora del cicle urbà de l’aigua en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) – PERTE Digitalització del Cicle de l’Aigua del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Aquest dimarts ha tingut lloc la presentació del projecte, amb la participació de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; la diputada delegada de Transició Ecològica, Carme Ferrer, i el diputat delegat de Projectes Europeus, Josep Baiges. Durant la seva intervenció, Noemí Llauradó, ha destacat que “aquest és el mandat de l’aigua a la Diputació de Tarragona i en aquest sentit no podem ni volem perdre cap oportunitat que permeti millorar la gestió en matèria hídrica”. A més, ha explicat que “aquest PERTE ens ofereix la possibilitat d’obtenir recursos per fer una bona diagnosi i poder actuar per aconseguir reduir les fuites i altres pèrdues d’aigua als nostres municipis”.

La diputada Carme Ferré ha definit el projecte com un “pla ambiciós i necessari, per fer front a una realitat complexa”. En aquest sentit, ha volgut posar en valor “la feina minuciosa que s’ha dut a terme, amb un important projecte d’investigació previ que demostra la capacitat i la vocació de servei de la Diputació”. Per la seva part, el diputat Josep Baiges, ha volgut fer esment a la importància de captar recursos per part d’administracions com la Diputació: “cal cercar finançament per als projectes estratègics com aquests, ja que els recursos són finits”.

El projecte, que es preveu que estigui executat en bona part el 2026, s’estructura en tres eixos estratègics: planificació del cicle integral de l’aigua municipal, inversió per la digitalització del cicle de l’aigua i millora de l’eficiència del servei i la governança del cicle de l’aigua.

El primer dels eixos vol millorar l’eficiència del cicle integral de l’aigua municipal mitjançant una planificació i una diagnosi que s’ajusti a les necessitats de cada municipi, incorporant les necessitats de cada un d’ells i les mesures necessàries perquè compleixin les exigències normatives d’aigües i d’aigua de consum humana. Inclou la realització de diferents plans: d’emergència, sanitaris o de gestió dels sistemes de sanejament, entre d’altres. A més, també preveu modelització cartogràfica i numèrica de les xarxes de proveïment i sanejament.

El segon eix, inversió per la digitalització del cicle de l’aigua, contempla diferents actuacions que busquen millorar l’eficiència i la digitalització, dividides en: actuacions de monitoratge a les infraestructures de captació de l’aigua, actuacions de millora de l’eficiència en el sistema d’abastament, actuacions al sistema de sanejament, sensorització del control d’abocaments d’aigües residuals, obra civil complementària o la instal·lació i millora de les eines de comunicació en temps real. Per exemple, es tractaria d’instal·lar comptadors digitals i cabalímetres als municipis per conèixer, a temps real, les possibles fuites o la qualitat de l’aigua.

El tercer eix estratègic del projecte s’orienta a la millora de l’eficiència del servei i la governança del cicle de l’aigua amb la implementació de plataformes per a la comunicació de la informació a l’usuari final i la incorporació de plataformes digitals d’informació. En concret, es tracta de disposar d’un software que permeti consultar informació detallada sobre la gestió de l’aigua de cada municipi per part de qualsevol ciutadà o ciutadana, fomentant així la transparència.

Un projecte que complementa l’ImpulsDipta

A banda de les millores que promou el projecte presentat avui, tots els municipis de la demarcació compten amb el finançament del pla ImpulsDipta, un pla de concertació que posa a disposició dels ajuntaments recursos per millorar les infraestructures de les xarxes d’aigües municipals, entre altres àmbits d’actuació. De fet, el pla ImpulsDipta promou especialment aquest tipus d’actuacions finançant-ne el 100%, a diferència d’altres inversions, per a les quals els municipis comptaran amb un percentatge menor de finançament.

Així, per tal de solucionar els problemes (ja siguis fuites o qualitat de l’aigua) que diagnostiqui el “Projecte de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua mitjançant la digitalització”, els municipis podran fer ús dels recursos del pla ImpulsDipta, de manera que ambdós projectes es complementaran.

Els 120 municipis beneficiaris del projecte:

Aiguamúrcia, Alcover, Aldover, L’Aleixar, Alfara de Carles, Alió, Almoster, Arbolí, Arnes, Ascó, Banyeres del Penedès, Barberà de la Conca, Batea, Bellmunt del Priorat, Benifallet, Benissanet, La Bisbal de Falset, Blancafort, Bonastre, Bot, Botarell, Bràfim, Cabacés, Cabra del Camp, Capafonts, Capçanes, Caseres, Colldejou, Conesa, Constantí, Cornudella de Montsant, Duesaigües, L’Espluga de Francolí, Falset, La Fatarella, La Febró, La Figuera, Figuerola del Camp, Flix, Forès, La Galera, Gandesa, Garcia, Els Garidells, Ginestar, Godall, Gratallops, Els Guiamets, Horta de Sant Joan, El Lloar, Llorac, Llorenç del Penedès, Marçà, Margalef, Mas de Barberans, Masllorenç, La Masó, Maspujols, El Masroig, El Milà, Miravet, El Molar, Montbrió del Camp, Montblanc, Mont-roig del Camp, Montferri, El Montmell, Mont-ral, El Morell, La Morera de Montsant, La Nou de Gaià, Nulles, La Palma d’Ebre, Passanant i Belltall, Paüls, Perafort, Les Piles, El Pinell de Brai, La Pobla de Mafumet, Poboleda, Pontils, Porrera, Pradell de la Teixeta, Prades, Prat de Comte, Puigpelat, Querol, Renau, La Riba, Riba-roja d’Ebre, La Riera de Gaià, Riudoms, Rocafort de Queralt, Roda de Berà, Rodonyà, El Rourell, Salomó, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat, La Secuita, Senan, La Sénia, La Torre de Fontaubella, La Torre de l’Espanyol, Torroja del Priorat, Ulldemolins, Vallclara, Vallfogona de Riucorb, Vallmoll, Vilabella, Vilallonga del Camp, Vilanova de Prades, Vilanova d’Escornalbou, Vilaplana, Vila-rodona, Vilaverd, La Vilella Alta, La Vilella Baixa i Vinebre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies