HomeCulturaLa Festa de Sant Antoni incorpora la jota nova, inspirada en...

La Festa de Sant Antoni incorpora la jota nova, inspirada en el ball originari d’Alcanar

Un any més, la festa de Sant Antoni ha sorprès les persones assistents, en un autèntic espectacle de dansa i colors.

Els balladors han tornat a portar el vestit de mudar dels antics pagesos canareus, faixa i mocador al cap, i les balladores han lluït faldetes i vistosos mantons de Manila i el monyo ben fet, amb la pataca i els clavells típics.

Enguany el fred ha estat la nota dominant de la festa, però això no ha impedit que al voltant de 600 balladors i balladores, dividits en tres grups, ballessen en diferents escenaris la tradicional jota vella, coneguda popularment com lo ball de Sant Antoni, i també la jota nova, amb acompanyament de la Banda Municipal de Música d’Alcanar i l’Agrupació Musical Canareva.

I és que enguany, com a novetat, el ball de Sant Antoni ha incorporat la jota nova, que es va presentar al públic el 13 d’octubre, en el marc de les Festes del Remei, amb una gran acceptació dels balladors i del públic. Els professors Juanjo Villarroya i Josep Rangel són els autors de la música de la jota nova, mentre que els passos del ball són fruit del treball conjunt de Sergi Sancho, Ramon Monfort, Fabià Pla, Consol Vericat, Dolors Esteller, Núria Balada, Antoni Folgueres, Francisco Arias i Isidre Balada.

Núria Balada, membre de la Comissió de Sant Antoni, en fa un balanç positiu: “Aquesta iniciativa naix de la Comissió de Sant Antoni i dels músics de les bandes d’Alcanar, que, en els últims anys, havien plantejat la possibilitat d’incorporar algun element nou a l’espectacle”. El ball està inspirat en la dansa original que es ballava a Alcanar fa més de 100 anys. “Per aconseguir-ho ens hem documentat a través de vídeos i entrevistes. La jota nova és més lenta i el pas se pareix més a la jota ebrenca i la que també es balla a altres pobles veïns. En canvi, la jota vella es podria considerar una evolució del ball originari”, afig Balada.

“Un any més els balladors i balladores han demostrat la seua passió per la festa, ja que tothom ha pogut ballar la jota nova, fruit de les setmanes prèvies d’assaig”, explica Joan Roig, alcalde d’Alcanar. El batle també recorda que la festivitat de Sant Antoni d’Alcanar “està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, un reconeixement que posa en valor el patrimoni immaterial d’Alcanar, la faena ben feta de la Comissió de Sant Antoni i la bona salut d’aquesta tradició”.

Un altre acte destacat de la festa, organitzada conjuntament entre el consistori i la Comissió, és la tradicional Despertada, en honor del sant, una tradició que es remunta, si més no, al segle XVIII.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

88 + = 92

Últimes notícies