HomeSocietatLa festivitat de Sant Antoni torna a l’Ebre, amb tota la seua...

La festivitat de Sant Antoni torna a l’Ebre, amb tota la seua esplendor

El territori comença a preparar-se per a gaudir, enguany ja sí, de la festivitat de Sant Antoni, el patró dels animals, amb tota la seua esplendor, durant les pròximes setmanes. Així, després de dos anys de pandèmia i les consegüents restriccions, els municipis tornen a programar les activitats tradicionals d’esta festa, com les benediccions d’animals, processons en honor a Sant Antoni, els jocs tradicionals o els balls de mantons.

Móra d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Garcia i Benissanet celebraran este cap de setmana -i alguns municipis, fins dimarts, dia 17- diverses activitats per Sant Antoni. En este sentit, a Móra d’Ebre hi haurà la inauguració de l’exposició Carrers i places, a la Sala Julio Antonio; així com la inauguració de la quarta Mostra d’artesania de Sant Antoni, balls de vermut, carretillada, benedicció de coques i panets de Sant Antoni, ballada de jotes, la benedicció dels animals, un homenatge a la pagesia i la Festa de la Clotxa. A la Torre de l’Espanyol, per exemple, hi haurà un concert amb el grup de versions Mano’s Rock, un taller de textures de la natura i tir virtual, bingos, l’encesa d’una foguera i ball a la plaça, concursos, cercaviles i una processó. Garcia tindrà també focs artificials, un sopar de porc senglar, un concert i la benedicció d’animals; mentre que Benissanet gaudirà d’un espectacle de varietats amb el Mag Jordi Caps, l’humorista David Sas, la vedet Tània Celai, circ i contorsionisme amb Martin i Nona, i més enllà de la missa i la benedicció d’animals, també hi haurà el Tradicional Cremeller, acompanyats per la banda de música i la Festa 80 Principals.

També és el cas de la Ràpita que, després que l’any passat reformulés la tradicional processó portant la imatge del patró dels animals des de l’església de la Santíssima Trinitat fins a la Parròquia Sant Josep Obrer, a causa de la pandèmia, enguany recupera la figura dels Majorals, que seran els que custodiaran la imatge de Sant Antoni. Així, enguany, el divendres 20 de gener, la processó, en què participaran la penya Arrastre, la penya Eqüestre i l’Esbart Dansaire Rapitenc, arribarà fins a l’avinguda Sagrat Cor, a la casa dels Majorals, que seran Aitor López i Anna Bertran, i es farà el repartiment de cocs i coquetes. L’endemà al matí es retornarà la imatge de Sant Antoni des de la seu dels Majorals a l’església, i posteriorment es farà la benedicció dels cavalls i també de la resta dels animals. Estos últims, habitualment es beneïen a la tarda, abans dels jocs infantils, però l’Ajuntament ha decidit seguir la línia marcada l’any passat, i agrupar la benedicció de tots els animals en un únic acte. Tot seguit, a les 16 h, els xiquets i xiquetes podran participar en els diversos jocs tradicionals que els ha preparat la Comissió de Festes a la plaça Carles III, i també podran gaudir d’una xocolatada popular.

Alcanar, durant aquell cap de setmana, també gaudirà d’esta festa centenària amb un dels seus elements més diferenciadors: el ball de mantons, en què grans i menuts s’engalanen amb la vestimenta típica canareva i ballen a ritme de jota, però també hi haurà la tradicional despertada i xocolatada, la missa i la processó en honor a Sant Antoni, la benedicció dels animals o la cursa de cintes i trencada d’olles. D’altres, com Santa Bàrbara, celebraran la festa de Sant Antoni l’últim cap de setmana de gener, tot i que encara no n’han concretat la programació.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 4 =

Últimes notícies