HomeCulturaLa figura del musicòleg Felip Pedrell amplia el recorregut històric del Passeig...

La figura del musicòleg Felip Pedrell amplia el recorregut històric del Passeig de les Cultures de Tortosa

Des d’esta setmana, el Passeig de les Cultures de Tortosa compta amb un nou personatge: el musicòleg i compositor tortosí Felip Pedrell ha quedat immortalitzat amb una nova figura, que s’uneix a les ja existents. És el nou element que l’Ajuntament de Tortosa ha incorporat al recorregut, amb la il·lustració realitzada per l’artista Ignasi Blanch. Amb motiu del centenari de la mort del compositor es va iniciar el procediment per tal de preparar la nova estructura i situar-la en un lloc destacat del passeig. Està situada al primer replà del nou passeig del Castell, que recentment ha habilitat l’Ajuntament als peus del castell de la Suda. Concretament, entre els personatges de Maria Griñó i els arquitectes Beltri, Abril i Montguió. S’uneix, així, a un seguit de protagonistes que expliquen al visitant part dels 2.000 anys d’història de la ciutat.

El recorregut arranca pel passeig de Ronda, a la part superior de la pista de Remolins, amb una peça que evoca el riu Ebre, com a vertebrador de la ciutat i del territori. Segueix amb Pòrcia Eufròsina (s. II), qui va encomanar l’estela funerària de la barca. Meliosa (s. VI), la font epigràfica en hebreu més antiga de la Península. El jurista Abu Bakr (s. XI) representa la Tortosa islàmica, mentre que Menahem Ben Saruq (s. X) ho és de la Tortosa jueva com a redactor del primer diccionari de gramàtica hebrea. Segueix amb un grup escultòric on apareixen tres personatges del segle XIII: un mercader, un notari i una representant de l’Ordre de l’Atxa, que il·lustren l’època medieval. A continuació, la Disputa de Tortosa (s. XV), que plasma la discussió entre cristians i rabins sobre la figura de Crist, organitzada pel papa Benet XIII (el papa Luna). L’octau protagonista és Cristòfor Despuig (s. XVI), autor dels ‘Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa’, l’obra en català més important del Renaixement. Al novè grup apareixen un morisc i una morisca (s. XVI), representants de l’herència musulmana. En dècim lloc té protagonisme Francesc Vicent Garcia, el rector de Vallfogona (s. XVI-XVII), nascut a Tortosa, principal poeta en català del barroc. Un enginyer militar il·lustra el moment en què Tortosa passa a ser una plaça forta amb el conjunt fortificat (s. XVII-XVIII) mentre que un altre militar, el general Cabrera, té protagonisme a través de la figura de la seua mare (s. XIX), Maria Griñó. El tram final del recorregut mostra els tres arquitectes modernistes per excel·lència dels s. XIX-XX, Beltri, Abril i Montguió; el doctor Jaume Ferran i Clua, descobridor de la vacuna del còlera (s. XIX). i l’escriptor Gerard Vergés, un dels poetes catalans més importants de la llengua catalana del segle XX.

Durant la presentació de la peça, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha avançat la voluntat de seguir treballant en els pròxims anys per tal d’ampliar els elements del passeig, mostrant més protagonistes destacats de la història de la ciutat.

Foto: Cedida

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 73 = 83

Últimes notícies