TERRES DE L’EBRE // Tot i la situació de crisi sanitària que vivim, l‘Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre ha apostat per mantenir aquest 2020 dins el seu calendari d’activitats Àgora, la fira de l’economia social de les Terres de l’Ebre, un dels seus principals cavalls de batalla a l’hora de difondre i donar visibilitat a iniciatives de cooperació i projectes basats en l’economia social, el cooperativisme i el consum responsable al territori. “La fira Àgora ha estat des dels inicis de l’Ateneu, una de les accions que més ens han servit per a acostar-nos a la gent del territori i per difondre a l’Ebre el model d’economia social i sostenible, per això creiem que en un moment com l’actual té més sentit que mai dur-la a terme”, argumenten els organitzadors.
La que serà la tercera edició de la fira Àgora tindrà lloc el proper dissabte 3 d’octubre i entre les novetats principals, a banda del canvi de dates –se celebrava a l’abril-maig i per raons òbvies es va haver d’ajornar- cal destacar-ne el canvi d’ubicació. Així l’Àgora d’enguany s’ubicarà a l’ermita de la Pietat d’Ulldecona, un espai que s’ha escollit pel seu magnetisme i versatilitat, però sobretot perquè és un espai a l’aire lliure, una condició que l’adapta plenament a la situació actual, ja que en espais oberts es redueix significativament el risc de contagi del coronavirus. També s’ha plantejat una fira amb un format més reduït. Així hi participaran una desena d’expositors, tots ells de les Terres de l’Ebre.
El que no ha canviat són la filosofia i objectius de la fira, un dels quals és el d’estendre el missatge que l‘economia social i el cooperativisme són un model econòmic viable i una alternativa vàlida al sistema capitalista imperant. De fet, sobre les possibilitats i oportunitats que representa l’economia social en parlarà en el marc de la fira, Jordi Garcia, de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i de la cooperativa L’Apòstrof qui presentarà una ponència que porta per títol L’economia social i solidària: una sortida a la crisi.
Es manté també l’objectiu d’arribar a un públic familiar, així hi haurà conta-contes a càrrec de Tataküa i l’associació Salvem lo Montsià. Sense oblidar la part més lúdica, amb un vermut musical a càrrec dels Top Rànking de la Ràpita, i un concert de la cantautora Laia Llach, la guanyadora del concurs a Instagram que va promoure fa uns mesos Cesk Freixas. Llach combina un repertori de cançons pròpies amb versions molt acurades de cantautors com el mateix Freixas i la seua actuació servirà de cloenda a la tercera edició d’Àgora.
Els expositors que han confirmat la participació a la fira Àgora d’enguany són Casa Luna, una entitat d’Amposta dedicada a la difusió de la criança conscient; l’Associació Espai Tataküa, que compta amb una escola bosc a Amposta; l’Espígol, espai de joc Waldorf d’Ulldecona; l’associació Salvem lo Montsià de defensa de les oliveres mil·lenàries; la cooperativa AvanTEbre, que treballa en diversos àmbits que van des de la prevenció del sexisme a través dels punts Lila fins a l’assessorament de restaurants i marques d’alimentació per adaptar-los a la normativa sanitària referent als al·lèrgens; Germans Callejón, una cooperativa de Godall que es dedica la reciclatge tèxtil a partir de la compra de roba gastada que utilitza per confeccionar draps o davantals; el col·lectiu Can Somiatruites, de la Ràpita que treballa la divulgació cultural a través de la literatura i altres expressions artístiques; i la Segona Volta, entitat sense ànim de lucre dedicada a la recuperació i comercialització d’objectes de segona mà.
La fira s’estructurarà en tres espais clarament diferenciats: el de la fira, a l’exterior del recinte de l’ermita; el de l’escenari, a la plaça central on es faran el concerts i la ponència; i l’espai dels rostidors on hi haurà el conta-contes. Aquestes dos últimes zones tindran l’aforament limitat en 150 i 30 persones respectivament.