HomeEconomiaLa Generalitat blinda la lluita contra el mosquit i la mosca negra...

La Generalitat blinda la lluita contra el mosquit i la mosca negra amb un conveni fins al 2025

Esta setmana, el Consell Executiu de la Generalitat ha aprovat una assignació de 3.597.280 euros al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) per als tractaments contra el mosquit i la mosca negra per al període 2022-2025. Amb esta assignació es tanca una de les reivindicacions històriques del Copate que demanava a la Generalitat, blindar el finançament de l’organisme amb un conveni plurianual. Des del Copate s’ha rebut la notícia amb una “satisfacció absoluta”, després d’anys de negociacions amb la Generalitat. De fet, l’organisme hi estava treballant des de l’any 2018, quan es va finalitzar l’anterior conveni.

L’aportació de la Generalitat fins al 2023 “suposa un autèntic pulmó financer per al Copate i permet afrontar les pròximes campanyes amb total garantia i tranquil·litat”, ha dit el president del Copate, Xavier Faura, que ha recordat que en els darrers anys s’ha hagut de recórrer a la “picaresca financera” per a poder fer front a les campanyes de lluita contra el mosquit i la mosca negra. “Fèiem els pressupostos a partir d’uns diners que no hi eren i sempre confiant que la Generalitat acabaria aportant la quantitat necessària, com així ha estat, però esta no era la millor manera de treballar des del punt de vista de la intervenció”.

Més enllà d’aportar tranquil·litat financera, el conveni permetrà als tècnics treballar amb una millor planificació i d’acord amb les necessitats de les campanyes de control del mosquit i de la mosca negra, i es desvincularà així “els tempos burocràtics dels tempos biològics”, com ara el fet de poder començar al gener els tractaments contra la mosca per a una millor efectivitat. A més, Faura ha explicat que el fet de disposar de finançament a llarg termini permetrà també aconseguir un estalvi econòmic “ja que permetrà als tècnics tancar compres de producte de manera plurianual o comprar-lo quan és més barat i no quan hi ha necessitat d’aplicar-lo”, ha insistit Faura.

 

Seguiment de la transmissió de virus

L’aportació de la Generalitat implica diferents departaments, com el d’Acció Climàtica, el de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, d’Empresa i Treball, d’Economia i Hisenda, i també del Departament de Salut.

Faura ha volgut destacar, en este sentit, l’aportació de 200.000 euros que farà Salut per al seguiment de les arbovirosis (virus transmesos per les mosques i mosquits). “És un encàrrec que el Departament de Salut fa al Copate com a organisme tècnic amb expertesa en el seguiment de les plagues de la mosca i el mosquit”. Faura ha agraït també la implicació de la Generalitat i “que haja entès que esta aportació és una necessitat per a les Terres de l’Ebre, des del punt de vista social, però, també, econòmic”.

L’aportació de la Generalitat suposa un 50 % del finançament de les campanyes de control de la mosca i el mosquit que fa el COPATE. El 50 % restant l’aporten les diputacions de Tarragona i de Lleida, i en el cas de la lluita contra el mosquit, els ajuntaments del Delta financen un 25 % del cost dels tractaments.

Una de les assignatures pendents és la implicació financera dels municipis, que es beneficien de les campanyes de control de la mosca negra. “Certament, és una pataca calenta que hi ha damunt de la taula i en la qual seguirem treballant”, ha dit Faura, que reconeix que el principal entrebanc és la manca de capacitat financera d’alguns dels municipis.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 8 =

Últimes notícies