50 anys, i seguim

Òmnium Cultural celebra la presència activa de més de 50 anys a les Terres de l’Ebre i renova el compromís nacional i territorial

L’any 1961 es constituïa Òmnium Cultural, amb una clara vocació de preservació dels trets essencials de la catalanitat davant del franquisme imperant. El 1971 un grup de gent compromesa amb la nació i el territori feia aterrar Òmnium Cultural a Tortosa, deu anys després de la fundació de l’entitat. Fa, doncs, ja més de 50 anys que Òmnium Cultural i les Terres de l’Ebre s’estimen, que fan camí de bracet. Una relació en què, com en tota bona relació, hi surt guanyant l’entitat, hi surt guanyant el territori i hi sortim guanyant les persones.

La celebració del cinquantenari de la presència d’Òmnium al nostre territori va començar amb l’acte inaugural que es va fer a Amposta als inicis de la tardor de 2021. Després, més enllà de la intensíssima dinàmica ordinària de l’entitat, al llarg d’un any s’han anat fent diverses activitats commemoratives, com la trobada al Pinell de Brai de presidents i presidentes i membres de junta de les diferent èpoques (oberta a totes les persones sòcies), l’edició d’un calendari sobre modernisme a les Terres de l’Ebre (a imatge d’un calendari valent que va editar als anys setanta aquell grup inicial), la convocatòria del Premi Tastets de narrativa escolar (amb vocació de continuïtat), l’exhibició en diversos indrets de l’exposició 60 anys de lluita i compromís (sobre les sis dècades de vida de l’entitat) i la cessió a la ciutat de Tortosa de les obres del fons d’art provinent del Cercle Artístic (que ara podran ser gaudides per tothom), entre d’altres.

Som ja a sobre de la cloenda d’este any commemoratiu, que es farà el dia 16 de setembre al Teatre Auditori Felip Pedrell. Un interessant i estimulant acte de gran contingut històric, cultural i reivindicatiu, amb diversos testimonis en viu, amb projecció d’imatges quasi inèdites, amb acompanyament musical del Cor de Cambra Tyrichae i amb la presència de l’actual president de l’entitat, Xavier Antich, per tal de remarcar que valorem el passat, però també mirem cap al futur. A este acte, no cal dir-ho, són cridades a participar-hi les més de 3.000 persones sòcies d’Òmnium Cultural de les comarques ebrenques i, també, tota la ciutadania.

Hi ha dos accions que aniran més enllà de l’àmbit estricte de l’any de celebracions, tot i que s’han generat específicament per a commemorar el 50è aniversari. Es tracta d’un documental i d’un llibre que, a partir d’Òmnium, fan un recorregut per les cinc darreres dècades al nostre territori i que reflectixen la fructífera simbiosi que s’hi ha produït. El documental, realitzat per Bluverd Comunicació, inclou imatges d’arxiu, que van des de la societat ebrenca del tardofranquisme a l’actualitat, i entrevistes amb diverses persones que han assumit la presidència de la seu territorial i altres persones rellevants de la vida social ebrenca. El llibre, redactat per l’expert historiador Andreu Caralt, relata les vicissituds de la trajectòria de l’entitat a les nostres terres, des d’aquells inicis amb una joventut inquieta que comptava amb el guiatge de l’enorme figura de mossèn Manyà, amb episodis poc coneguts de l’entitat i de l’entorn social, i amb especial èmfasi en moments rellevants de la simbiosi a què feia referència, com són la lluita antitransvasament o els intensos anys que han conduït al referèndum de l’u d’octubre de 2017.

A data d’avui seguix sent ben necessari el treball per la llengua, per la cultura i pel país, els tres eixos que definixen Òmnium des dels seus orígens, als quals s’ha afegit l’eix de la cohesió social. Per això a Òmnium Cultural Terres de l’Ebre continuem ferms en el compromís de treball per tal de reeixir en estos eixos, que han de conduir a una societat nacionalment més plena i socialment més justa.

Marius Pont Fandos
Marius Pont Fandos
Psicòleg, filòleg i historiador
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 17 = 19

Últimes notícies