HomeEconomiaLa Generalitat destina 65 MEUR en ajuts per a la compra de...

La Generalitat destina 65 MEUR en ajuts per a la compra de vehicles elèctrics i instal·lació de punts de recàrrega

La Generalitat ha habilitat un nou paquet d’ajuts de 65 milions d’euros per a l’adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega. El pressupost del nou pla, que forma part del Programa MOVES III, multiplica per quatre l’anterior i entre els objectius que persegueix hi ha incrementat entre un 8% i un 10% les matriculacions de vehicles elèctrics a Catalunya, que avui dia té un parc de més de 33.000 vehicles elèctrics.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que els ajuts es podran demanar fins al 31 de desembre de 2023 i que preveuen tancar uns 7.000 expedients.

Jordà ha destacat que el nou pla d’ajuts “referma” el compromís del Govern per avançar de manera “ferma” en la descarbonització del sector del transport, que actualment consumeix el 45% del total de l’energia.

La consellera ha recordat que ara com ara Catalunya compta amb un parc de més de 33.000 vehicles i que l’objectiu és que el nou pla, que es podrà prorrogar quan els 65 milions d’euros s’esgoten, permeta incrementar les matriculacions de vehicles elèctrics, tant cotxes com motos i furgonetes, entre un 8% i un 10%.

Pel que fa als punts de recàrrega, Jordà ha recordat que actualment qualsevol punt del país està a menys de 30 minuts d’un punt de recàrrega ràpida i que l’objectiu és anar reduint esta distància amb la instal·lació de nous equips.

Pla d’ajuts

Podran sol·licitar ajuts les persones físiques, autònoms, comunitats de propietaris o administracions sense activitat econòmica que hagen adquirit un vehicle inclòs en el programa o que hagen instal·lat un punt de recàrrega des del passat 10 d’abril.

Per a les persones jurídiques i la resta d’administracions, la vigència dels ajuts s’inicia a partir de l’endemà de la publicació al DOGC prevista per dilluns vinent, 27 de setembre. Des de l’atorgament de l’ajut hi haurà un període màxim de 12 mesos per executar i justificar l’actuació.

La partida destinada a ajuts per l’adquisició de vehicles d’energies alternatives (elèctrics o de pila de combustible) ascendirà a 30,7 milions d’euros. Per a les persones físiques i autònoms, els ajuts aniran des dels 1.100 euros (en el cas de les motos) fins als 9.000 euros (en el cas de furgonetes amb desballestament d’un altre vehicle). L’ajut per a la compra d’un turisme amb més de 90 quilòmetres d’autonomia és de 4.500 euros, i ascendeix a 7.000 si també acredita el desballestament del vehicle vell.

Per completar el pressupost, 2,5 milions d’euros es destinaran a implementar directament actuacions d’adquisició de vehicles elèctrics i instal·lació d’infraestructura de recàrrega als edificis i equipaments de la Generalitat de Catalunya.

La partida destinada a subvencionar la instal·lació de punts de recàrrega serà de 30,7 milions d’euros. Hi podran accedir punts de recàrrega públics i privats ubicats tant en àrees residencials, zones d’estacionament, via pública o xarxa viària, i els ajuts cobriran des del 30% fins al 80% de la despesa elegible segons beneficiari, amb un màxim de 800.000 euros per expedient i de 5.000 euros per a les persones físiques.

Els recursos d’estes línies d’ajuts procedeixen del programa europeu Next Generation, creat a instàncies de la Unió Europea i que té, entre els seus objectius, impulsar la recuperació econòmica mitjançant el canvi a un model energètic basat en l’eficiència energètica i les energies renovables. A Catalunya, estos recursos són gestionats l’ICAEN. La seua directora general, Marta Morera, ha explicat que un cop s’esgoten els fons assignats al nou fons d’ajut es podrà ampliar en funció de les necessitats.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

54 + = 61

Últimes notícies