HomeJustíciaLa Generalitat duplica el pressupost del Pla de fosses i destinarà 282.000...

La Generalitat duplica el pressupost del Pla de fosses i destinarà 282.000 euros al Poble Vell de Corbera d’Ebre

Els pressupostos de 2023 de la Generalitat preveuen duplicar l’aportació al pla de fosses 2022-2026. En concret, es destinaran prop de 4,5 milions d’euros a l’exhumació i la identificació genètica dels excombatents de la Guerra Civil. A banda, també es preveu iniciar les tasques de rehabilitació i consolidació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, amb una partida de 282.000 euros.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha posat l’accent en l’augment del pressupost en l’àmbit de la memòria democràtica i, especialment, en l’exhumació de les fosses de la Guerra Civil. “Recordar i reparar, en la mesura del que siga possible, les víctimes de la guerra i el franquisme reflectix els valors que compartim com a societat”, ha assegurat la consellera. Ubasart també ha fet oficial que les primeres fosses que s’obriran enguany seran a Bovera, a les Garrigues, i també a la comarca del Berguedà.

D’altra banda, els pressupostos d’enguany també preveuen una partida pressupostària per a començar les tasques de consolidació del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Es tracta d’una primera intervenció que estava prevista ja per a l’any passat i l’objectiu de la qual és que s’hi puga donar continuïtat al llarg dels propers deu anys. Entre les intervencions previstes hi ha la de consolidar les restes per tal d’evitar esfondraments, instal·lar nova cartelleria i panells explicatius i també el trasllat de l’abecedari de la llibertat fins a la zona de la pineda annexa al Poble Vell.

D’altra banda, la consellera ha destacat que els pressupostos també preveuen l’augment “molt significatiu” de les subvencions als ens locals i les entitats memorialístiques, que també es dupliquen: el pressupost destinat a subvencions locals passa de 196.000 a 300.000 euros; el pressupost per a subvencions del Memorial Democràtic passa de 100.000 a 200.000 euros. “Amb esta actuació reforcem el teixit memorialístic del país, amb l’objectiu que poble a poble i ciutat a ciutat es recorde activament el passat perquè no es torne a repetir”, va afegir Ubasart.

Finalment, la consellera també va apuntar que “ben aviat” l’executiu aprovarà l’avantprojecte de Llei de memòria democràtica. També estava previst que s’aprovés ja l’any passat, i s’ha anunciat que preveurà un règim sancionador per les persones que facen exaltació del feixisme o per a qui deteriore espais de memòria. També farà referència a la simbologia de caire franquista que es conserva en espais públics.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

49 + = 51

Últimes notícies