HomeSense categoriaLa Generalitat ja té a punt el text de la nova Llei...

La Generalitat ja té a punt el text de la nova Llei de memòria històrica

EDICIÓ PAPER //  La Generalitat ja té a punt el text de la nova llei de memòria històrica. Ho ha avançat la consellera de Justícia, Ester Capella, en una entrevista a Ràdio Ebre. Segons Capella, el nou text “serà el primer que es trobarà el nou conseller o consellera després de les eleccions” del proper 14 de febrer.

La nova llei substituirà les tres que actualment hi ha en vigor al voltant de la memòria històrica. D’una banda, incorporarà el text de la llei del Memorial Democràtic, del 2007, també la llei de fosses, del 2009 i la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, del 2017. 

Del nou text ja han transcendit alguns detalls, com ara que incorporarà un règim sancionador segons faltes lleus, greus i molt greus per als qui vulneren la llei, on hi hauria incloses les administracions que conserven simbologia franquista a l’espai públic.

El president del banc d’ADN dels desapareguts de la Guerra Civil a Catalunya, Roger Herèdia, ha assegurat en declaracions a este setmanari que es tracta “d’una llei moderna” i que, a més, ha comptat “amb un ampli període d’al·legacions perquè les entitats i també els particulars puguem proposar esmenes”. Segons Herèdia, en els propers anys s’ha de seguir “la línia de treball d’obrir fosses comunes i recuperar els cossos de les víctimes de la Guerra i el franquisme”. “Ens agradaria que fos més ràpid i que hi hagués més recursos, però el departament va treballant i és important que ho seguisca fent”, destacava Heredia. En este sentit, la consellera de Justícia va assegurar en declaracions a la mateixa emissora que “l’avantprojecte s’ha treballat amb les entitats que porten molt de temps treballant al respecte” i, per tant, “ja compta amb un consens important en la societat civil i en els sectors implicats en la memòria històrica”.

El text de la nova llei estarà sobre la taula del nou govern de la Generalitat i de cara a l’estiu podria iniciar els tràmits parlamentaris per la seua aprovació definitiva. “L’avantprojecte ja està fet i la nova llei de memòria pot ser, perfectament, la primera llei del departament de justícia que s’aprove durant la propera legislatura”, subratllava Ester Capella. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 32 = 38

Últimes notícies

-->