HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa gent volem viure en PAU!

La gent volem viure en PAU!

Aquestes tres darreres setmanes estem més sensibles que mai a tot allò que es dona i què es deriva d’una guerra. Bàsicament perquè Rússia amb el seu dictador al capdavant de les decisions, però no al front (segur que estarà gaudint de les comoditats del seu búnquer), ha decidit envair i ocupar una Ucraïna lliure que no reconeix com a nació. Lamentablement aquí també ens és ben familiar això del no reconeixement per part dels opressors que ara resulta que volen parar els peus a Putin incapaços com són de veure’s al mirall.

Però no hem de perdre de vista (mirant cap a un altre costat) ni d’oblidar que a hores d’ara són gairebé 60 les guerres i els conflictes armats que s’estan donant arreu del “nostre” món amb una gran diversitat de contextos (molt sovint ètnics) i de països involucrats.  Així la civilització humana ens matem, i alhora col·lateralment matem una infinitat d’altres éssers vius i al propi planeta. I ho estem fent a  Àfrica, Àsia, Amèrica tan al nord com al sud, i ara també a la nostra vella-bella Europa. I ho fem amb el protagonisme cabdal de la perversa indústria armamentista que maneguen els de sempre per com no aconseguir els màxims beneficis econòmics i de poder possibles.

Ni tampoc hem d’obviar que al marge de les guerres i dels conflictes bèl·lics i mediàtics que ens maten, també hi ha moltes altres “guerres” i conflictes que ens maten però que ho fan d’una manera més silent. “Guerres” pel moment perdudes com també són la de la fam, del canvi climàtic, de la precarietat laboral, de la sanitat no universal i desbordada, de l’habitatge indigne, de l’educació sense recursos, de les anti-infraestructures, de les desigualtats de gènere, de la injustícia (en majúscules), de la llibertat prohibida, …, i també, la del joc lliure i de l’esport que també massa sovint no és ni de lluny per a tothom.

Malgrat els inferns dels llocs del món on a hores d’ara, en temps real, estan esdevenint les 59 guerres i conflictes armats que posen absolutament en qüestió moltes de les raons de ser de la nostra “civilització” i de tot el que suposa, estic del tot convençut de què els nens i les nenes d’aquelles zones brutalment sacsejades per la barbàrie de la humanitat cerquen i troben un moment, un racó interior “protegit”, o un espai a la intempèrie  per jugar, per compartir, per somriure encara que només sigui durant un fugaç instant dels seus llargs i dolorosos dies.

Un joc lliure i espontani que de ben segur que també desperta l’infant que porten a dins les adultes i els adults que hi poden ser presents. Un joc lliure i espontani dels infants, que malgrat el terrorífic context, interpel·la els i les més grans a participar-hi encara que només sigui amb la complicitat de la seva mirada, del seu escalf i de la seva protecció.

Aquelles i aquells que teniu filles i fills, jugueu amb elles i amb ells. No deixeu perdre el vostre infant.

Fora de les vostres multi-obligacions a les que ens té sotmesos aquesta “civilització” que ens hem donat i que massa sovint ens desborda, compartiu sempre que pugueu els moments de joc de les vostres filles i dels vostres fills perquè també seran els vostres moments.

No us desconnecteu del seu món màgic perquè amb elles i amb ells podreu gaudir de la millor de les màgies, de la més intensa, de la seva màgia!

Viviu i compartiu la seva felicitat per fer-la també vostra!

PS1. Avui recupero “Fi de festa – La gent vol viure en PAU” de l’estimada i admirada Companyia Elèctrica Dharma qui ja ha arribat als seus 50 anys a sobre dels escenaris. Una de les seves moltes cançons de protesta que lamentablement avui i dècades després d’haver-la creat continua del tot vigent.

PS2. NO a cap tipus de guerra!

Ignasi Caballé Caire
Ignasi Caballé Caire
Professor d’educació física i emprenedor
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies