HomeTerres de l'EbreLa instal·lació de la "Xarxa de calor de proximitat" permetrà escalfar tres...

La instal·lació de la “Xarxa de calor de proximitat” permetrà escalfar tres equipaments municipals amb biomassa a Gandesa

TERRA ALTA // Les obres de construcció d’una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a Gandesa es van iniciar el passat mes de maig i continuen a bon ritme. El municipi és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació i, d’esta manera, impulsar un sistema d’abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

La caldera de biomassa que s’instal·larà a l’actual aparcament dels mestres de l’escola municipal (al carrer Vilalba dels Arcs) tindrà una potència de 200 Kw i preveu una inversió de 242.844 €. La instal·lació donarà calor a tres equipaments: l’Escola Puig i Cavaller, la Llar d’infants i la Biblioteca. Les obres han començat amb la realització de les franges que portaran els tubs d’aigua calenta i de retorn des de la caldera cap als equipaments, que entre altres punts, creuaran soterradament part del pati de l’escola. La previsió és que els treballs acaben a finals del mes d’agost.

 

Beneficis ambientals, econòmics i socials

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. En l’àmbit ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 47 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 17.590 euros anuals, respecte a la despesa actual que li suposa al consistori escalfar aquests tres equipaments. D’altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revalorar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per a defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de Gandesa i el seu entorn. Es preveu un consum aproximat de 64Tn/any d’estella.

 

Un projecte estratègic per al territori 

El projecte “Xarxa de Calor de Proximitat” de la Diputació de Tarragona (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A banda de Gandesa hi haurà 8 municipis més que es beneficiaran del projecte: Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Alcover. Gairebé totes les obres ja han començat i es preveu que a finals d’aquest juliol finalitzen els treballs als municipis de Tivissa i del Montmell. Està previst que totes les instal·lacions estiguen en marxa este hivern.

Este projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d’un total d’inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament.

La iniciativa, encapçalada per la Diputació de Tarragona, va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal. Per este motiu, la Diputació ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que no només abasta la població dels municipis del projecte. En este sentit, ha promogut el coneixement d’esta energia alternativa entre la població escolar i adulta amb sessions formatives i jornades tècniques destinades a centres educatius, productors o consumidors, entre altres.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 81

Últimes notícies